Nagyvilág

Drogos amerikai kisvárost borított be a HIV

tucsere(960x640).jpg (Array)
tucsere(960x640).jpg (Array)

Elrettentő lehet Austin példája a VIII. kerületnek, ahol felszámolták a tűcserét. A HIV elterjedésében csak egy jó dolog van, nem ide járnak a férfiak olcsó szexért drogos nőkkel. A vidéki ellenállás falát így sem volt egyszerű ledönteni.

A Nagy-tavaktól délre fekvő Indiana állam vidéki részén szokatlan jelenség ütötte fel a fejét: durva HIV-járvány tört ki. -olvasható a New York Times riportjában. Kezdésnek egyből bemutatnak egy balesetben lerobbant nőt, aki lassan rácsúszott az ópiátokra, elkezdte lőni magát és egyszer csak pozitív lett a HIV-tesztje. A kentucky-i határ közeli Austinban súlyos a helyzet: 4200 lakosból 140-en biztosan fertőzöttek, és ők csak azok, akikről tudnak hivatalosan.

“Úgy gondoltam, ez csak valami homoszexuális járvány” – mondta a nő, aki nem számított rá, hogy a kisvárosban megjelenne a veszélyes vírus. Épp mert vidékről van szó, kevesen mernek elmenni az egészségügyi központba kezeltetni magukat, és az önkormányzat sem rohan, hogy bevezesse a tűcsereprogramot (ismerős lehet a helyzet a VIII. kerületből, ahol még nincs járvány). Addig pedig az egy helyen magukat lövő drogosok maximum körömlakkal fogják megjelölni, melyik tű az övék, és azt törésig használják.

A tűcsereprogram szerencsére április 4-én elindult, de a szerhasználók nem mertek elmenni a tűcsereközpontokba. A megyei közegészségügy embere, Brittany Combs ezért már maga viszi a tűt a használóknak. Közben Indianapolisból szakemberek érkeztek, hogy megállítsák a járvány terjedését és felvilágosítsák a – fehér, alacsonyan iskolázott, részben a szegénységi küszöb alatt élő – lakosokat a HIV-ről. Sok helyi a tűcserét is elutasítja, szerintük az csak a drogosokat bátorítja, pedig Combs szerint 28 évnyi szakmai tapasztalat támasztja alá, hogy nem.

Az érintett megyében a bürokrácia is nehezíti a vírussal küzdők dolgát. Ugyanis ha valaki részt akar venni a tűcserében, regisztrálnia kell. Ehhez meg kell adnia a születési dátumát és néhány betűt a nevéből, így kaphat egy kártyát. Ha a rendőrök valakinél fecskendőt találnak és nincs nála kártya, azt beviszi. Egy esetet is idéztek, amikor egy drogos pár női tagját vitték csak be, mert neki nem volt kártyája, de razziakor mellette találtak egy használt tűt.

Múlt péntekig a program 7912 tűt osztott ki 186 embernek, kb. 7100 használt fecskendőt pedig visszavittek a szerhasználók. Sokan örülnek a programnak, de még boldogabbak lennének, ha kezelhetnék a függőségüket, de a 45 kilométerre lévő centrum telített, várólistára kell feliratkozni. Öröm az ürömben az egyik használó szerint, hogy legalább azok eltűntek, akik olcsó prostituáltakért jöttek a városba, mivel a járvány előtt sok fiatal lány így szerzett pénzt a narkóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik