Nagyvilág

Öt embert ítéltek halálra 11 rendőr meggyilkolásáért

egyiptomi zavargás (Array)
egyiptomi zavargás (Array)

Kötél általi halálra ítélt egy kairói bíróság öt embert, akiket bűnösnek talált abban, hogy 11 rendőrt és két civilt meggyilkoltak a Mohamed Murszi iszlamista elnök megbuktatását követő zavargásokban.

Az ügyészség azzal vádolta az érintetteket, hogy részt vettek a Kairótól nyugatra fekvő Kerdásza település egyik rendőrőrsének lerohanásában, amelynek során 11 rendőr és két véletlenül a helyszínen lévő helyi lakos is életét vesztette. A randalírozók megcsonkították a tisztek holttestét. Az elítéltek a vádirat szerint további tíz rendőr ellen emberölési kísérletet követtek el.

A sajtóban “Kerdászai vérengzés” címszó alatt emlegetett események egy napon történtek két kairói tömeges tiltakozóakció rendőri feloszlatásával. A hadsereg által elmozdított iszlamista elnök hívei által tartott, közel hathetes tüntetéseknek 2013. augusztus 14-én vetettek véget a biztonsági erők. Az egyiptomi modern történelem legvéresebb napján körülbelül ezer ember vesztette életét.

Az üggyel kapcsolatban februárban 183 embert ítéltek halálra, harmincnégyüket távollétükben. A hétfőn halálbüntetéssel sújtottak ez utóbbiak között voltak, perüket azután indították újra, hogy elfogták őket.

Az ítéleteket várhatóan megfellebbezik. Kerdászában összesen három hasonló eset történt, áprilisban 22 emberre szabtak ki halálbüntetést egy rendőrőrs megtámadásáért és egy rendőr meggyilkolásáért.

Mindkét vizsgálatot a tömeges halálos ítéleteiről elhíresült bíró, Mohamed Nági Seháta vezette. A hétfői ítélethirdetést követően tumultus keletkezett a vádlottaknak felállított, hangszigetelt üveggel fedett vasketrecben. Az al-Jóm asz-Szábe című napilap helyszíni tudósítója szerint két elítélt összeverekedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik