Nagyvilág

Sztrájk lesz a német vasútnál

Német vasútsztrájk (Array)
Német vasútsztrájk (Array)

A mozdonyvezetők szüntetik be a munkát keddtől vasárnapig. Kevesebb munkával szeretnének több fizetést.

A német mozdonyvezetők szakszervezete (GDL) vasárnap este jelentette be, hogy ismét sztrájkol. A Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság teherszállítási ágazatában dolgozó tagjait arra szólította fel, hogy hétfő délután 15 órakor függesszék fel a munkát.

A személyszállítási területen dolgozó szakszervezeti tag mozdonyvezetőknek kedd hajnali 2 órától kell sztrájkolniuk az érdekképviseletet felszólítása szerint.

A munkabeszüntetés mindkét ágazatban vasárnap reggel 9 órakor ér véget a GDL terve szerint.

Az érdekképviselet már nyolcadik alkalommal hirdetett sztrájkot, amióta tavaly tárgyalást kezdett a munkaadóval. A tervek szerint csaknem egy hétig tartó, összesen 138 órás munkabeszüntetés az eddigi leghosszabb tiltakozási, nyomásgyakorlási akció a GDL részéről.

A szakszervezet 5 százalékos béremelést és a heti munkaidő egy órával történő csökkentését követeli, és el akarja érni, hogy más területen dolgozó alkalmazottak , például a vonatkísérők nevében is tárgyalhasson a DB-vel.

A munkaadó legutóbbi ajánlata 4,7 százalékos béremeléséről és ezer eurós egyszeri juttatásról szól.

A GDL legutóbb április második felében sztrájkolt, az újabb tárgyalások pedig szerdán szakadtak meg.

A csaknem 200 ezer embert foglalkoztató DB vezetése és a 20 ezer munkavállalót képviselő szakszervezet vezetése egymást hibáztatja a tárgyalások kudarcáért.

Alexander Dobrindt közlekedési miniszter a szakszervezetet bírálta, és azt mondta, érthető, hogy sok embert dühít a sztrájksorozat.

A DB bonyolítja le a németországi teherszállítás nagyjából 20 százalékát, ez naponta mintegy 620 ezer tonna mozgatását jelenti. Becslések szerint a vasút kiesése a teherszállításból naponta 100 millió euró kárt okoz a német nemzetgazdaságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik