Gazdaság

Sztrájkolnak az Amazonnál Németországban

450-en tagadhatják meg a munkát az internetes kereskedőcég egyik németországi elosztó központjában.

Mintegy 450 alkalmazott csatlakozására számít a Bad Hersfeld-i központban a munkabeszüntetésre felhívó Verdi szakszervezet. A Verdi a nagy forgalmú karácsony előtti időszakot használja fel arra, hogy érvényre juttassa követeléseit.

Az Amazon szerint a dolgozók nagy többsége nem lépett sztrájkba, és a mostani akció nem veszélyezteti a csomagok kiszállítását.

Hosszú ideje tart már a vita a szakszervezet és az Amazon között a raktárban dolgozók fizetését és munkakörülményeit illetően. A szakszervezet azt szeretné elérni, hogy megemeljék az elosztó központokban dolgozók bérét a csomagküldésben és a kiskereskedelemben érvényes kollektív bérmegállapodásoknak megfelelően.

Az Amazon elutasította a követelést, mivel állítása szerint alkalmazottai a logisztikai iparágban dolgoznak és a területen magasnak számító jövedelemmel rendelkeznek.

Az Amazonnak 28 elosztó központja van 7 európai országban, csak Németországban mintegy 10 ezer állandó és 10 ezer szezonális alkalmazottat foglalkoztat, 9 elosztó központban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik