Külföld
angela merkel (Array)

Merkel: A történelmet nem lehet lezárni

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2015. 05. 02. 14:47

Néhány nappal a második világháború befejeződésének 70. évfordulója előtt a német kancellár óvott attól, hogy pontot tegyenek a történtek végére.

Korábban a témában:

“A történelmet nem lehet lezárni” – figyelmeztetett szokásos hétvégi videóüzenetében Angela Merkel, hangsúlyozva a németek különleges felelősségét.

“Nekünk, németeknek különleges felelősségünk van abban, hogy figyelmesen, érzékenyen, ugyanakkor tárgyilagosan isviszonyuljunk ahhoz, amit a nemzetiszocializmus idején okoztunk” – fogalmazott szombati üzenetében a kancellár.

“Ez vonatkozik azokra a hosszan tartó sebekre és aggodalmakra is, amelyek más országokban keletkeztek” – tette hozzá, utalva arra, hogy ebből kiindulva teljes mértékben megérti a görög jóvátételi követeléseket, amelyekkel kapcsolatban heves vita bontakozott ki Athén és Berlin között. “Mindez természetesen azért fontos, mert nemcsak Görögországgal van vitánk, hanem több más országgal is” – jelentette ki a német kormány vezetője.

Angela Merkel hangsúlyozta: rendkívül fontos számára, hogy május 10-én Moszkvába látogat. A kancellár ugyan nem vesz részt a második világháború befejeződésének 70. évfordulója alkalmából tartandó május 9-i moszkvai díszszemlén, egy nappal később azonban az orosz fővárosban koszorút helyez el a második világháborúban elesettek emlékére.

“Oroszországgal jelen pillanatban különösen mélyreható nézetkülönbségeink vannak, mindenekelőtt az ukrajnai eseményekkel kapcsolatos kérdésekben” – jelentette ki a kancellár, de hozzátette: “Ennek ellenére fontos számomra, hogy május 10-én az orosz elnökkel közösen koszorút helyezzünk el az ismeretlen katonák emlékművénél, és emlékezzünk a halottak millióira, akik miatt Németország a második világháborúból fakadóan felelősséggel tartozik.”

Hetven évvel a második világháború befejeződése után semmit nem vesztett érvényéből az a követelés, hogy “soha többé” – fogalmazott Merkel, ugyanakkor figyelmeztetett: mindig fel kell tenni azonban azt a kérdést, hogy valójában mi rejlik a követelés mögött. A kancellár szerint mindenekelőtt az, hogy szembe kell nézni a történelemmel, “a nemzetiszocializmus, a koncentrációs táborok történetével, a kisebbségek, a másként gondolkodók üldözésének történetével, a holokauszt történetével”. “Másrészt a “soha többé” azt is jelenti, hogy “óvnunk kell mindazt, ami ideáljainkat, az értékekkel kapcsolatos elképzeléseinket valóban élővé teszi” – fűzte hozzá Angela Merkel.

Videóüzenetében a kancellár szégyennek nevezte, hogy a németországi zsidó létesítményeket rendőröknek kell védelmezniük. “Nincs rendjén, hogy a másként gondolkodó vagy másként kinéző emberek gyakran rasszista és szélsőséges támadásoknak vannak kitéve” – hangoztatta Merkel, utalva arra, hogy a “soha többé” követelménynek ezen a téren is érvényesülnie kell. “Fel kell venni a harcot az ilyen cselekményekkel, és ébernek kell lenni – jelentette ki a kancellár, utalva arra, hogy “ez egyformán vonatkozik a politikusokra, valamint az egyénekre is”.

Az emléknapokat a kancellár szükségesnek nevezte, hangoztatva: ezek a megemlékezések akadályozzák meg, hogy a történelemmel való foglalkozás háttérbe szoruljon. Ezek az emléknapok azonban egyedül nem elegendők – hangsúlyozta Angela Merkel, s kiemelte: szükség van az összefüggésekkel kapcsolatos alapismeretek iskolai oktatására, illetve társadalmi terjesztésére. A kettő elválaszthatatlanul összefonódik – jelentette ki a kancellár.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.