Külföld

Rejtélyes hackertámadás okozott zavart Kínában

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 05. 01. 15:48

A sokakat kétségbe ejtő jelenség lényege az volt, hogy a kínai, illetve Kínában élő internetezők az általuk felkeresett oldalak helyett egy másikra jutottak.

Korábban a témában:

A China Daily című angol nyelvű kínai lap szerint a történtek a külföldi számítógépes támadások veszélyeire, a kínai internethálózat kiszolgáltatottságára irányították rá a figyelmet. A zavart az internetezők, illetve a külföldi szakértők először a kínai hatóságok hibás hálózati szűrésének tulajdonították. Sokán bármit is szerettek volna felkeresni, a wpkg.org nyílt szoftverszolgáltató jelent meg a számukra, vagy egy lengyel magán utazási oldal, a ptraveler.com kínálta magát olvasásra.

Nemcsak a CNN, a Yahoo vagy például a német Bild, de az index, a pekingikacsa.blog és az Emirates légitársaság oldalait is átirányították, ahogyan számítógépes játékokét vagy német sportfogadási portálokét is. Azok az internetezők, akik vpn-nel, vagyis virtuális magánhálózaton keresztül kapcsolódnak a világhálóra, nem találkozhattak ezzel a problémával.

A külföldi fórumoldalakon, a Microsoft, az Apple és számos más – fórumlehetőséget nyújtó – szolgáltatónál, szakportálokon és helyi közösségi médiában egyre-másra nyíltak meg a segélykérő topikok, amelyekben az emberek a hirtelen feltűnt jelenségre, illetve annak megoldására kerestek választ. A szakértők azonban nem találtak magyarázatot rá, és többnyire csak a kínai hatóságokat okolták a helyzetért.

A szakemberek szerint a hosszan tartó – 4-5 napos – támadást külföldi hackerek a kínai távközlési szolgáltatók szerverei ellen hajtották végre, amire eddig nem volt példa. Állítólag a rosszindulatú szoftvert úgy írták meg, hogy azok az oldalak váltak érintetté, amelyek lehetővé teszik, hogy a Facebookon keresztül is belépjenek rájuk. A hackertámadás legnagyobb áldozata a legnagyobb kínai internetszolgáltató, a China Telecom volt.

Szakértők úgy vélik, hogy a kárt okozók azonosítása szinte lehetetlen, mivel a támadást szerverek távirányításával is elkövethették. Közölték, egyelőre egyetlen magánszemély vagy szervezet sem vállalta magára a történtekért a felelősséget, írja az MTI.

A számítógép-hálózatot érő vészhelyzetek technikai megoldásait kereső koordinációs központ jelentése szerint a kínai infrastruktúra rendkívül sérülékeny. Külföldi kibertámadásokból egyre több van – állapították meg szakértők -, és egyre több célozza az internetes hálózati rendszer kulcspontjait, a kormányzati intézményeket és a befolyásos iparági szervezeteket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Simicska tévéje is döntött

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.