Nagyvilág

Putyin motorosai a tiltás ellenére is vonulnak

Az Éjszakai Farkasok a világháború befejezéséről akar megemlékezni, de a lengyelek nem bíznak bennük. Diplomáciai balhé van kialakulóban.

Hatással lesz a kétoldalú kapcsolatokra, hogy a lengyel hatóságok nem engedték az országba belépni az Éjszakai Farkasok orosz motoros klub tagjait – jelentette ki kedden Szergej Andrejev, Oroszország varsói nagykövete. Andrej Bobrovszkij, a motoros menet vezetője a fehéroroszországi Bresztben leszögezte, hogy mindenképpen véghezviszik tervüket.

A lengyel hatóságok hétfőn a II. világháború befejezésének 70. évfordulója miatt Moszkvától Berlinig végigvonulni akaró Putyin-párti klub 27 tagjától tagadták meg a belépést a breszt-terespoli fehérorosz-lengyel határnál. A lengyel külügy még pénteken egy Oroszországnak átadott diplomáciai jegyzékben kifogásolta beutazásukat.

A Rosszija 1 tv-nek az orosz diplomata indokolatlannak nevezte az intézkedést. “A hasonló helyzetek természetesen nem maradnak következmények nélkül a kapcsolataink jövőjére nézve” – jegyezte meg a nagykövet. “A győzelem 70. évfordulója és minden, ami ezzel kapcsolatos, számunkra igen kényes téma” – tette hozzá.

 

Konsztantyin Dolgov, az orosz külügyminisztérium emberi jogi megbízottja kegyeletsértő döntésnek nevezte a lengyel lépést. “A lengyel hatóságoknak nincs joguk megakadályozni, hogy orosz állampolgárok megemlékezzenek a nácizmus elleni harcban elesettekről. Ez szégyenteljes megfeledkezés Auschwitzról és Majdanekről” – írta Dolgov a Twitteren a megszállt Lengyelország területén működő egykori náci német haláltáborokra utalva. Az orosz külügyminisztérium magyarázatot kért Lengyelországtól. Közleményében “mélységesen elítéli azokat a lépéseket, amelyek a történelem konjunkturális átírására, valamint a Lengyelországot és a világot a fasizmustól megmentők iránti kegyeletsértésre utaló szándékról tanúskodnak”.

A Farkasok akkor is vonulnak

Az Éjszakai Farkasok bejelentették, folytatni fogják tervük megvalósítását, de tervezett új útvonalukat nem közölték. Az emlékmenet vezetője, Andrej Bobrovszkij kedden a fehéroroszországi Bresztben tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a lengyel határőrök felvették a motoros menet résztvevőinek nevét a schengeni övezetből kitiltottak listájára. Bobrovszkij kijelentette: “eldöntöttük, hogy mindenáron megvalósítjuk az utunkat. Minket nem engednek be, hát más motorosok mennek”. Szerinte attól még, hogy a klub több tagjától megtagadták a belépést, “az Éjszakai Farkasok nem kettő, hanem ezer tagot számlál. Sokan már Európa területén tartózkodnak”.

Az emlékmenet vezetője hozzátette, a klub kezdeményezését nemcsak Oroszországban, de Lengyelországban, Fehéroroszországban és Csehországban is támogatják. Mint mondta, más országok motorosai is csatlakozhatnak a menethez. Új tervük részleteiről azonban nem beszélt. “Ezt bizalmasan kezeljük, hogy ne tudjanak bennünket megzavarni” – tette hozzá Bobrovszkij. Korábban Németország visszavonta a menet egyes résztvevőinek vízumát. Az eredeti tervek szerint a motorosok Minszket, Bresztet, Wroclawot, Brnót, Pozsonyt, Bécset, Münchent és Prágát érintve érkeznének május 9-én Berlinbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik