Nagyvilág

Az Európai Bizottságból is bírálják Orbánt

frans timmermans (frans timmermans)
frans timmermans (frans timmermans)

A testület alelnöke szerint fontos a konzultáció, de az elfogult, félrevezető kérdések nem tükrözik az emberek véleményét.

A Facebookon reagált szerdán későn este a halálbüntetés napirenden tartására és a magyar kormány által kezdeményezett nemzeti konzultációra az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans.

A holland szociáldemokrata politikus emlékeztetett: a halálbüntetés eltörlése mérföldkő az alapjogok fejlődésében és erkölcsi tekintélyt adott a kontinensnek, hogy világszerte felemelje hangját a kivégzések ellen. A halálsor, a haláltól való folyamatos és növekvő félelem ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével is. A halálbüntetés egy emberi lény előre megfontolt és szándékos elpusztítása az állami szervek által – mutatott rá.

A bevándorlásról tartandó nemzeti konzultációval kapcsolatban a korábbi holland külügyminiszter kijelentette: a közvélemény álláspontjának kikérése fontos eszköz, de egy elfogultságon, sugalmazó, sőt félrevezető kérdéseken és a bevándorlókkal szembeni előítéleteken alapuló konzultációt aligha lehet objektív alapnak tekinteni a döntéshozatalhoz. A migránsokat az emberek munkahelyét és megélhetését fenyegető veszélyként beállítani rosszindulatú és helytelen dolog. Ez csak félreértéseknek, előítéleteknek ad táptalajt, negatív attitűdöt teremt és táplál a kisebbségekkel szemben, konfliktust gerjeszt a társadalom rétegei között – figyelmeztetett.

Timmermans szerint a migráció jelentette kihívásokat őszinte, nyílt és kiegyensúlyozott módon kell kezelni. Közölte: nem tehetünk úgy, mintha nem vennénk észre, időnként milyen súlyos kihívást jelent a migráció, de sohasem téveszthetjük szem előtt annak szükségét, hogy megőrizzük sokszínű társadalmunkat, mely a minden egyénnel szembeni kölcsönös tiszteleten, és egyenlő elbánáson alapul.

The Hungarian PM Orban launched a debate on the reintroduction of the death penalty and his government formulated…

Posted by Frans Timmermans on Wednesday, 29 April 2015

Ajánlott videó

Olvasói sztorik