Nagyvilág

Az Európai Bizottság elnöke ellent mondott Orbánnak

juncker(960x640).jpg (juncker)
juncker(960x640).jpg (juncker)

A legális bevándorlás megkönnyítését szorgalmazta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament bevándorlásról szóló szerdai vitáján.

Az elnök szerint így elkerülhetővé válhatnak a több mint 800 ember halálát okozó, április 19-i hajókatasztrófához hasonló balesetek. “A legális bevándorláson kell dolgoznunk. Ha bezárjuk az ajtót, a migránsok betörnek az ablakon” – hangsúlyozta Juncker a vitában, amelyen a migrációs problémának szentelt múlt csütörtöki EU-csúcstalálkozó eredményeit értékelték. Ezeket az Európai Unió végrehajtó szervének számító Európai Bizottság vezetője elégtelennek találta.

Az EP szerdán elfogadott állásfoglalásában egyebek mellett leszögezte, uniós szintű kutatási és mentési felhatalmazást kell adni a Triton-műveletnek, kvótákat kell megállapítani a menedéket kérők elosztására, illetve nagyobb tagállami hozzájárulásra van szükség a letelepítési programokhoz.

Juncker támogatta azt a javaslatot, hogy építsenek ki egy kvótarendszert, amelynek segítségével a menekülteket földrajzi alapon helyezhetik el Európa bármelyik részében. Ezt a javaslatot a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt (EPP) is elfogadta.

Az EPP ugyanakkor ellenezte, hogy a legális bevándorlásra vonatkozó bármiféle utalás bekerüljön az állásfoglalásba. “Bárki, aki azt mondja, hogy ki kellene tárni az EU munkaerőpiacának kapuit a legális bevándorlás előtt, csupán hiteget” – jegyezte meg Manfred Weber, a néppárti frakció vezetője. Hozzátette, öt fiatalból egynek nincs munkája a kontinensen.

Közben Orbán itthon a bevándorlás témakörben nemzeti konzultációt tart és okosabb akar lenni egész Európánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik