Nagyvilág

Szlovákia a Black Hawkok mellett döntött

black-hawk(960x640).jpg (black hawk, helikopter, )
black-hawk(960x640).jpg (black hawk, helikopter, )

Kilenc Black Hawk UH-60M típusú katonai helikoptert vásárol Szlovákia a Sikorsky amerikai repülőgépgyártó cégtől.

A beszerzést szerdai ülésén hagyta jóvá a kormány biztonsági tanácsa. Ezzel az utolsó előtti fázisába érkezett a védelmi célú beszerzés közel két éve kezdődött folyamata, már csak a gépek leszállítása van hátra.

Martin Glvácnak, a szlovák védelmi tárca vezetőjének közlése szerint a kilenc helikopterért mintegy 261 millió dollárt (több mint 70 milliárd forint) fizet Szlovákia, ebben az árban azonban a gépek szervizelése és a kezelő személyzet kiképzése is benne foglaltatik. A miniszter szerint ugyanakkor az ár még nem végleges, mivel azt igyekeznek még “optimalizálni”.

 
Fotó: Europress 

A helikopterek a szlovák hadsereg fegyverzetében a műszaki élettartamuk végére ért Mi-17-es típusú, ugyancsak többcélú felhasználásra készült orosz gyártmányú gépeket váltják fel. Az első Black Hawkot a tárca tervei szerint már 2016-ban leszállítják Szlovákiának.

A CTK cseh hírügynökség jelentése szerint a szlovák kormány nem írt ki nemzetközi pályázatot a harci helikopterek beszerzésére, amely a szlovák hadsereg egyik legjelentősebb fejlesztési projektje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik