Belföld

A legmodernebb Black Hawk helikoptereket kínálják Magyarországnak

A Sikorsky Aircraft megtiszteltetésnek érezné, ha a magyar kormány megvenné a legkorszerűbb Black Hawkjait.

“Ha ezeket a gépeket veszik meg, ugyanolyan helikoptereket fognak használni, amelyek az amerikai hadseregnél is használatban lesznek az elkövetkező évtizedekben” – mondta Stanley J. Prusinski, az amerikai cég kelet-európai képviselője.

Az amerikai követség a Sikorskyt reklámozza

Magyarországnak lehetősége van arra, hogy akár az Egyesült Államokban gyártott UH-60M, akár a Lengyelországban gyártott S-70i jelű Black Hawk helikoptereket vásároljon.

Az amerikai nagykövetség szervezésében két 1986-os – a legújabbnál két generációval korábbi – Black Hawk helikoptert mutattak be újságíróknak. A harci helikopterek a Várpalota térségében zajló holland vezetésű nemzetközi hadgyakorlat támogatására érkeztek Magyarországra. Mivel Magyarország a közeljövőben új helikopterek vásárlását tervezi, így nagyon remélik, hogy Budapest a Sikorsky kiváló terméke mellett fognak dönteni.

A Black Hawkok az amerikai légierő gerincét képezik, az Egyesült Államok hadserege több mint 30 éve használja a helikoptercsalád különböző változatait. „Ez a helikopter harcokban edződött, Irakban és Afganisztánban ma is használatban vannak. Kiemelkedő a túlélőképessége, ehhez hasonló helikoptert nem talál, az amerikai hadsereg küldetései alapján folyamatosan fejlesztik. A lehető legnagyobb biztonságot nyújtja a szállított katonáknak, és a legbiztonságosabb leszállást biztosítja a legszélsőségesebb körülmények között is” – mondta Stanley J. Prusinski.

Nem csak a hadsereg igényei számítanak

Európában az osztrák és a svéd haderő használ Black Hawk helikoptereket. Ezenkívül Lengyelország is tendert hirdetett 70 helikopter vásárlására, nem kizárt, hogy ők is vásárolnak a Sikorsky gépeiből.

Hende Csaba honvédelmi miniszter 2013 végén az MTI-nek adott interjújában azt mondta, hogy a helikopter- és repülőbeszerzések előkészületei folyamatban vannak, de az a kormányzati ciklus még a döntés-előkészítésről szólt. Az InfoRádió Aréna című műsorában 2014 januárjában arról beszélt, hogy egységes bázison, egységes típussal és műszaki kiszolgálással a leghatékonyabb a helikopterek működtetése, ezt készíti elő a kormány. Mint kifejtette, az országnak nemcsak a katonai igényeket, hanem a rendőrség, a terrorelhárítás, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat igényeit is kielégítő egységes nemzeti helikopterképességre van szüksége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik