Nagyvilág

Heteken belül bukhat az Iszlám Állam

Meghalt Bágdádi, oda az igazság (Meghalt Bágdádi, oda az igazság)
Meghalt Bágdádi, oda az igazság (Meghalt Bágdádi, oda az igazság)

Az interneten futótűzként terjed, hogy egy légitámadásban meghalt Abu Bakr Ál Bágdádi, az al-Kaida iraki szárnyának vezetője és az Iszlám Állam önjelölt kalifája. Ha azt gondolja, hogy ez nem jelentheti a halálszekta végét, téved. Szájbarágónk következik.

Ki az az Abu Bakr Ál Bágdádi, és miért érdekelne engem?

Abu Bakr Ál Bágdádi az Iszlám Állam nevű halálszekta önjelölt kalifája. 2013-ban, a vezetése alatt villámháborúval elfoglalták Szíria és Irak jelentős részét, kikiáltották a kalifátust és etnikai/vallási alapon emberek ezreit küldték a kínhalálba. Ő a halálszekta korlátlan ura. Azért kell, hogy személye érdekelje önt, mert azzal, hogy a terrorszervezet elleni koalícióban való részvételt megszavazta a magyar parlament, valamint, hogy csapatokat küldünk Irakba, konkrétan Magyarország is hadban áll a szervezetével, melyhez többek között a Charlie Hebdo elleni merénylet is köthető. Abu Bakr Ál Bágdádi személyéről itt írunk bővebben.

Fotó: Europress

Most akkor meghalt vagy nem halt meg vagy mi van?

Nem lehet tudni biztosan. Azonban egyre több és egyre komolyabb sajtóorgánumokban jelenik meg a halálhíre. Ezek a lapok azt állítják, hogy az iraki Ninive tartományban (ez Moszul és környékét jelenti) egy koalíciós légicsapás során súlyosan megsérült, majd később belehalt sérüléseibe.

És mit számit, ha meghalt? Lesz majd újabb szakállas őrült. Az Iszlám Állam nem szűnik meg soha.

Azért ez korántsem biztos. Ha Bágdádi halott, a szervezeten belül nagyon komoly utódlási harcok kezdődnek meg szinte azonnal. Az iszlám hagyomány miatt pedig az egész szervezetet strukturálisan rázza meg Bágdádi halála, nem is beszélve a baj’ah-ról.

Fotók: Jászberényi Sándor

Mi az a baj’ah?

A baj’ah az iszlámban tett eskü, melyet személyeknek tesznek és mely egészen Mohamed próféta idejébe nyúlik vissza, aki előszeretettel alkalmazta. A ba’jah egy törzsi jellegű eskü, melyet a vezetőknek tesznek. Az első esküvést maga a próféta hozta tető alá, hogy megbosszulják egy kísérőjének a halálát, akit megöltek az akkor még ellenséges mekkaiak. Ennek eredményeként foglalták el később a már hívő muszlimok az iszlám szent helyét. Az „elégedettség esküjéről” még a kegyes Korán is megemlékezik, a szunnita hagyományban így kiemelt szerepe van. Ezt az esküt tette le minden törzs, de minden személy is, aki csatlakozott az Iszlám Államhoz. Személyeknek teszik, visszavonni csak akkor lehet, ha a „vezető” megsérti a megállapodás feltételeit. Ha azonban az a személy, akinek az esküt tették, meghal, az eskü is érvényét veszíti.

Ez mit jelent magyarul?

Azt, hogy, ha Bágdádi meghal, az összes Iszlám Államhoz csatlakozott szervezet, az al-Kaida fiókok, a szunnita arab törzsek az ég világon nem tartoznak semmivel sem a szervezetnek. Ha Bágdádi köréből még sikerül is valakinek felemelkednie és az új kalifának kikiáltania magát, mindenkivel új esküt kell tetetnie.

És miért ne tennének esküt egy új kalifának azok, akik Bágdádinak egyszer már felesküdtek?

Azért, mert az Iszlám Államban bár mindenki vérszomjas radikális szunnita iszlamista, nem mindenki hülye. 2014-hez képest a szervezet mostanra leszállóágra került. Az offenzívájuk megakadt, védekezésre kényszerültek. Az iraki kormánycsapatok a kurd pesmergákkal jelentős területeket foglaltak vissza tőlük, beleértve Tikritet is. Az Iszlám Állam pedig a hódításra rendezkedett be, ebből szerezte jövedelmei nagy részét. Ha nem foglalnak el új területeket, gazdaságilag végleg térdre kényszerülnek, az éhes mudzsahid pedig rosszul harcol. Arról nem is beszélve, hogy mindenki érzi a széljárás megváltozását. Ha életben akarnak maradni, azoknak az iraki szunnita törzseknek, akik most az Iszlám Állam sorait erősítik, ki kell ugraniuk a szervezetből és megkötni a saját békéjüket az iraki kormánnyal. A koalíció ugyanis az Iszlám Állammal nem tárgyal.

Előfordult már ilyesmi?

Persze. Vegyük például Falúdzsa esetét. Az Anbár tartományban található, szunniták lakta város az „amerikaiak rémálma” néven vonult be a köztudatba. Az al-Kaida egészen addig tudott komoly ellenállását kifejteni az Egyesült Államok ellen, amíg a tartomány szunnita törzsei a szövetségesei voltak. Amint az iraki kormányzat tárgyalásokat kezdett a törzsekkel az al-Kaida ereje jelentősen csökkenni kezdett. Amikor az Iszlám Állam elfoglalta Nyugat-Irakot, az Anbár tartománybeli szunnita törzsek, akiket egyébként vallási alapon nézett levegőnek a siíta Máliki kormányzat, garantálták, hogy a terrorszervezet fenn tudja tartani ellenőrzését a térségben. Ha Bágdádi meghalt, ezeket a törzseket semmi sem kötelezi többé a hűségre.

Értem. Tehát lehet, hogy hetek, hónapokon belül bukik az Iszlám Állam, ha Bágdádi tényleg meghalt. Most mit csináljak?

Popcornt.

.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik