Nagyvilág

„Buta szőkének” nevezték az amerikai külügyi szóvivőt

Marie Harf  (Marie Harf )
Marie Harf  (Marie Harf )

Ankara megosztó személyiségű polgármestere, Melih Gökcek „buta szőkének” titulálta Marie Harf amerikai külügyi szóvivőt, a baltimore-i zavargásokra „magyarázatot követelő” bejegyzésében.

„Gyerünk, szőke, válaszolj!” – olvasható angolul a Recep Tayyip Erdogan török elnök megingathatatlan támogatását bíró Gökcek bejegyzésében, amelyhez a polgármester két fényképet csatolt. Az egyiken Harf, a másikon pedig két rendőr látható, amint Baltimore-ban az egyik erőszakos tiltakozó akció egyik földön fekvő résztvevőjét ütlegelik.

„Hol vagy ilyenkor, te buta szőke, aki azzal vádoltad meg a török rendőrséget, hogy túlzott mértékű erőszakhoz folyamodott?” – tette fel a kérdést egy újabb üzenetében a bírálói által “őrült Melihnek” nevezett Gökcek.

„Szerinted, te szőke, a (török) kormány reakciója nyugtalanító volt az isztambuli Gezi park átépítése elleni tiltakozások idején. De amikor a te országodról van szó, a rendkívüli állapot kihirdetése az normális?” – folytatta a polgármester, a 2002 óta hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) tagja.

Az Egyesült Államok északkeleti részén fekvő Baltimore-ban rendkívüli állapotot és éjszakai kijárási tilalmat vezettek be azután, hogy a marylandi városban súlyos zavargások robbantak ki hétfőn, miután eltemettek egy afroamerikai fiatalembert, aki belehalt a rendőri őrizetben elszenvedett súlyos gerincsérülésébe.

A kormányközeli török média elítélte a Baltimore-ban zajló tiltakozások elleni rendőri fellépést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik