Nagyvilág

Amerikai hajót szálltak meg az irániak

A Pentagon szerint lőttek is a hajóra az irániak, mielőtt lefoglalták volna a kereskedelmi hajót. Ellentmondóak az információk arról, volt-e amerikai állampolgár a talán marshall-szigeteki hajón.

Az iráni haditengerészet megszállt egy külföldi teherszállító hajót a Perzsa-öbölben kedden – közölte az amerikai védelmi minisztérium azután, hogy arab és iráni hírforrások egy amerikai hajó lefoglalásáról írtak. A Pentagon szóvivője szerint az iráni erők lövéseket adtak le, majd megszállták a marshall-szigeteki zászló alatt közlekedő Maersk Tigris hajót. A hajó fedélzetén a Pentagon szerint nincs amerikai állampolgár.

Steve Warren ezredes, a Pentagon egyik szóvivője azt mondta, hogy az iráni erők lövéseket adtak le, majd megszállták a marshall-szigeteki zászló alatt közlekedő Maersk Tigris nevű hajót. Washington szerint a hajó fedélzetén nincs amerikai állampolgár, és senki sem sebesült meg. Az amerikai védelmi minisztérium szerint a Hormuzi-szoroson keresztülhaladó hajót legalább öt iráni hajó fogta közre, azt követelve, hogy forduljon vissza az iráni Larak sziget felé.

Warren azt is közölte, hogy a 65 ezer tonnás Maersk Tigris vészjelzést adott le, és az amerikai haditengerészet erre reagálva egy rombolót, valamint egy repülőgépet küldött a körzetbe, hogy kövesse az eseményeket.

Az iráni verzió

Az al-Arabíja szaúdi hírtévé szerint az irániak egy amerikai hajót foglaltak le, aminek a fedélzetén 34 amerikai tengerész volt. A Fars iráni hírügynökség szintén egy amerikai hajó megszállásáról számolt be. A Fars szerint azért foglalták le a hajót, mert engedély nélkül belépett Irán felségterületére.  A hajót üzemeltető, hamburgi központú Rickmers Ship Management társaság szóvivője közölte, hogy a fedélzeten 24, többségében kelet-európai és ázsiai tengerész tartózkodott. A teherszállító Szaúd-Arábiából az Egyesült Arab Emírségekbe tartott.

A Fars iráni hírügynökség szintén egy amerikai hajó megszállásáról számolt be. Szerintük azért foglalták le a hajót, mert engedély nélkül belépett Irán felségterületére. Amerikai kormányzati források szerint a teherszállítót az iráni hadsereg elit egysége, a Forradalmi Gárda haditengerészete fogta el. A Taasnim íráni hírügynökség ugyanakkor forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy az ügynek nincs politikai és katonai dimenziója. 

Iráni részről egyelőre nem kommentálták hivatalosan a történteket. Az iszlám ország az utóbbi években többször is azzal fenyegetett, hogy lezárja a 33 kilométer széles Hormuzi-szorost, amelyen áthalad a világ tengeri kőolajszállítmányainak egyharmada.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik