Nagyvilág

Női nagykövetet nevez ki Irán

irán (irán)
irán (irán)

Az 1979-es iszlám forradalom óta először fog nőt kinevezni nagyköveti posztra - jelentette szerdán a helyi média.

A sajtóhírek szerint a külügyminisztérium szóvivőjét, Marzíje Afhamot Irán egyik ázsiai nagykövetségének élére fogják kinevezni. A híradások részleteket nem közöltek, így azt sem, hogy Afham pontosan melyik országban lehet nagykövet, illetve mikor jelentik majd be kinevezését.

Afham azt mondta a médiajelentésekre reagálva, hogy nem kommentál híreszteléseket. Marzíje Afham harminc éve dolgozik az iráni külügyminisztériumban, 2013-ban nevezték ki szóvivőnek a tárcánál. Ő volt az első nő ezen a poszton.

A mérsékeltnek tartott Haszan Róháni iráni elnök korábban két női alelnököt is kinevezett, és úgy fogalmazott, hogy ez “az emancipációt és az iráni nők felemelését irányzó kampány” része. Konzervatív körökben ugyanakkor bírálták e lépéseket.

Bár Iránban a térség más államaihoz képest jobb helyzetben vannak a nők, a házasság, válás és öröklés terén is hátrányos törvényi megkülönböztetés áldozatai. Parlamenti képviselők és miniszterek a jogszabályok szerint ugyan lehetnek, de bírók például nem, és az elnökválasztáson sem indulhatott női jelölt 1979 óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik