Nagyvilág

A japán miniszterelnök sem megy Moszkvába ünnepelni

Putyin Jerevánban (putyin, örmény népirtás, )
Putyin Jerevánban (putyin, örmény népirtás, )

Gyakorlatialg minden fontosabb államfő kihagyja a második világháború emlékére rendezett katonai díszszemlét.

Abe Sindzó japán miniszterelnök sem vesz részt a második világháború befejezésének 70. évfordulóján, május 9-én tartandó moszkvai győzelem napi ünnepségeken. A katonai díszszemlére sem megy el. 

Szuga Josihide, a japán kormány szóvivője bejelentette kedden, hogy Tokiót moszkvai nagykövete fogja képviselni a moszkvai ünnepségeken.

Eddig 25 ország, köztük Kína, Észak-Korea, India és Kuba vezetője jelezte, hogy részt venne a díszszemlén. A katonai parádéra Európából csak Tomislav Nikolic szerb államfő, Alekszisz Ciprasz görög kormányfő és Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök utazik Oroszországba.

Robert Fico szlovák kormányfő részt vesz a moszkvai győzelem napi ünnepségeken, de a katonai díszszemlére nem megy el. Így döntött Milos Zeman cseh elnök is. Ők egymással fognak tárgyalni Moszkvában a katonai parádé alatt.

A Kremlnek az ukrán válságban játszott szerepe miatt Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár lemondta részvételét, Merkel azonban május 10-én Moszkvába látogat, hogy koszorút helyezzen el a második világháborúban elesettek emlékére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik