Nagyvilág

Izrael először emlékezett meg az örmény népirtásról

Örmény megemlékezés (örmény, örmény népirtás, )
Örmény megemlékezés (örmény, örmény népirtás, )

Első alkalommal emlékezett meg az izraeli államfő az örmények ellen az egykori Oszmán Birodalom területén elkövetett tömeggyilkosságról.

Reuven Rivlin a mészárlás századik évfordulója alkalmából fogadta az izraeli örmény közösség tagjait vasárnap. Rivlin a jeruzsálemi megemlékezésen azt mondta, az örmény nép tagjai voltak az első modern tömegmészárlás áldozatai. “Két héttel ezelőtt mi, zsidók a holokausztra emlékeztünk. A holokauszt szörnyűségei után az örmény nép tragédiájáról való megemlékezés zsidó kötelességünk, emberileg és erkölcsileg is” – mondta Rivlin.

Rivlin hivatalának közleménye szerint ez volt az első alkalom, hogy az izraeli elnök megemlékezett a tömeggyilkosságról. Izrael pénteken szintén első ízben menesztett küldöttséget az évforduló alkalmából rendezett megemlékezésre Jerevánba.

Ugyanakkor az örmény pátriárkának a jeruzsálemi ceremónián részt vevő képviselője csalódottságát fejezte ki, amiért az izraeli államfő nem használta a népirtás kifejezést az örmények elleni tömeggyilkosságra.

1915 és 1917 között az Oszmán Birodalom hatóságai tömegével gyilkolták az örmény lakosságot, a genocídiumról mi is megemlékeztünk. Ezt az utóbbi évtizedekben több mint 20 ország hivatalosan elismerte népirtásként, Törökország viszont következetesen visszautasítja, hogy a történteket tervezett genocídiumnak nevezzék. A két év alatt és még utána is, 1922-ig legalább egymillió, örmény források szerint 1,5 millió örmény halt meg a deportálások, halálmenetek és tömeggyilkosságok során, százezrek kerestek menedéket külföldön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik