Nagyvilág

Örmény népirtás: Putyin bevállalta, a törökök visszavágtak

Putyin Jerevánban (putyin, örmény népirtás, )
Putyin Jerevánban (putyin, örmény népirtás, )

Putyin Jerevánben népirtásnak nevezte másfél millió örmény kivégzését, amelyre válaszul a török külügy elítélte az orosz elnök szavait, mondván neki igazán tudnia kellene, hogy mi az a népirtás.

Putyin az örmény fővárosban tartott százéves jubileumi megemlékezésen kijelentette, hogy “semmi sem igazolhatja a tömeggyilkosságokat”, és a száz évvel ezelőtti eseményeket “népirtásnak” nevezte.

“Nem szolgálja térségünk békéjét és jólétét”

“Visszautasítjuk és elítéljük az 1915-ös események népirtásnak minősítését, amelyet Putyin orosz elnök tett előzetes figyelmeztetéseink és felhívásaink ellenére” – írta közleményében a török külügyminisztérium.

 
Fotó: MTI 

“Figyelembe véve a tömeggyilkosságokat, deportálásokat (…), amelyeket Oroszország vitt végbe a Kaukázusban, Közép-Ázsiában és Kelet-Európában az elmúlt évszázadban (…), azt gondoljuk, neki kell a legjobban tudnia, mi az a népirtás, és annak milyen jogi vonatkozásai vannak” – hangzik a török külügyi közlemény. “Ennek a tévedésnek a megismétlése Oroszország részéről nem szolgálja térségünk békéjét és jólétét” – folytatódik a szöveg.

Veszélyben lehet a Török Áramlat

“Oroszország csak egyet tehet: le kell mondania egyoldalú álláspontjáról, és elő kell segítenie annak a felhívásnak a megvalósulását, amelyet Törökország intézett az örményekhez és Örményországhoz a barátságról és békéről” – szögezi le a török közlemény.

Jurij Usakov, az orosz elnök tanácsadója április 22-én úgy nyilatkozott, a Kremlben arra számítanak, hogy Ankara “megértéssel viszonyul” Putyin részvételéhez a jereváni évfordulós megemlékezéseken. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szintén azt mondta, hogy Putyin örményországi látogatása nem hat hátrányosan a két ország viszonyára. A szóvivő nemmel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy nem okozhat-e kárt Putyin jereváni látogatása a tervezett Török Áramlat gázvezeték ügyének.

“Nagyon szoros partneri kapcsolataink vannak (…) a Török Köztársasággal, amelyek a kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködés szilárd alapján állnak” – hangsúlyozta Peszkov.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik