Nagyvilág

A Putyin ellen tüntetőknek nem jár amnesztia

letartóztatott orosz tüntető (oroszország)
letartóztatott orosz tüntető (oroszország)

Egyébként közepes bűncselekmények elkövetői is szabadlábra kerülnek az orosz világháborús győzelem hetvenedik évfordulóján.

Közkegyelmet hirdet az orosz elnök a második világháborúban aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából, de az amnesztia nem terjed ki a Putyin elleni 2012-es, Bolotnaja téri tüntetés résztvevőire – írja az MTI.

260 ezren részesülnek a most kihirdetett közkegyelemben, közülük 200 ezren felfüggesztett ítéletet kaptak. Ugyanakkor még több, 350-400 ezer emberre is kiterjeszthetik az amnesztiát. A rendelkezés azokra vonatkozik, akik először követtek el enyhe és közepes fokú bűncselekményt és büntetésük nem haladja meg az öt évet, vagy kiskorúak, kisgyermekes nők, 55 évnél idősebb férfiak és 50 évesnél idősebb nők. Ugyanakkor a kiskorúak elleni bűncselekmények elkövetőire nem vonatkozik az amnesztia.

Az orosz ellenzék kezdeményezte, hogy mentesüljenek a büntetés alól a Bolotnaja téri tüntetés résztvevői – a megmozdulás 2012 májusában a rendőrség és a tiltakozók összecsapásával végződött. Ezt azonban az orosz alsóház, a Duma elsöprő többsége elvetette.

Putyin utoljára 2013 végén, az alkotmány 20. évfordulója alkalmából gyakorolt közkegyelmet, ekkor szabadulhatott Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajcég volt elnöke és a Pussy Riot tagjai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik