Nagyvilág

Az Ebola miatt lehetett sokkal gyilkosabb a malária Afrikában

ebola(960x640).jpg (ebola)
ebola(960x640).jpg (ebola)

Az ebolajárvány következményeként csaknem 11 ezerrel több halálos áldozatot szedett a malária is Nyugat-Afrikában.

Összesen annyival többen haltak meg maláriában az egészségügyi rendszer Ebola okozta meggyengülése következtében Guineában, Sierra Leonéban és Libériában, mint amennyi áldozatot szedett maga az Ebola – írják a londoni Imperial College szakértői a The Lancet című szaklapban a malária április 25-i világnapjához időzítve megjelent tanulmányukban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint eddig csaknem 11 ezren haltak meg Ebolában.

 Fotó: MTI / AP

A malária miatti halálesetek száma Guineában a korábbi érték egyharmadával, 5600-zal nőtt. Sierra Leonéban ötven százalékkal, vagyis 3900-zal többen haltak meg a betegség következtében, Libériában pedig 62 százalékkal, azaz 1500-zal több malária okozta halálesetet regisztráltak.

Patrick Walker szakértő vezetésével a kutatók áttekintették az elmúlt 15 év maláriával kapcsolatos adatait, és megvizsgálták, milyen hatással voltak az orvosi kezelések a különböző esetekre. Eredményeik szerint a rossz ellátás, a moszkítóhálók és a megelőző gyógyszerek még mindig korlátozott hozzáférése miatt az említett három országban 3,5 millióval nőtt a kezeletlen maláriás esetek száma.

“A hosszan tartó Ebola-járvány 2014-ben Nyugat-Afrika bizonyos részeiben tovább terhelte a már korábban is gyenge egészségügyi rendszert és ellehetetlenítette a megfelelő maláriás kezeléseket. Ez semmissé tette az elmúlt évtizedek malária ellen vívott harcát Nyugat-Afrikában” – fogalmazott Walker.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik