Nagyvilág

Kerry telefonon kérte kollégáját a csapatkivonásokra

kerry (kerry)
kerry (kerry)

Felszólította csapatai kivonására Oroszországot Kelet-Ukrajnából az amerikai külügyminiszter, és szó esett amerikai deszantosokról is.

A Szergej Lavrovval folytatott telefonbeszélgetésen Kerry egyben sürgette Oroszországot, hogy gyakoroljon nyomást a kelet-ukrajnai szakadárokra a minszki tűzszüneti megállapodás betartása érdekében, közölte az Egyesült Államok egy magas rangú külügyi tisztviselője.

Az amerikai külügyminiszter emellett közölte, az ukrán hadsereg kiképzése az amerikai deszantosok által “teljes mértékben átlátható, s védekező jellegű”, amelyet az ukrán kormány meghívására kezdtek meg.

Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerdán közölte, Oroszország a tűzszüneti megállapodást megsértve légvédelmi rendszereket épít ki Kelet-Ukrajnában, és bekapcsolódik a szakadárok hadgyakorlataiba. Az orosz védelmi minisztérium válaszul kijelentette, hogy az Egyesült Államok Ukrajnába érkezett deszantosai a harci övezetekben tartanak kiképzést az ukrán hadsereg részére.

A Pentagon Moszkva kijelentését a “figyelemelterelés nevetséges próbálkozásának” nevezete. Oroszország továbbra is halált okozó fegyverekkel látja el, kiképzi és irányítja a kelet-ukrajnai szakadárokat, amely a minszki tűzszüneti megállapodás “égbekiáltó megsértése” – mondta Eileen Lainez, a Pentagon szóvivője. Hozzátette, a Pentagon világossá tette, hogy a pár száz amerikai deszantos Nyugat-Ukrajnában, a lengyel határ közelében képezi ki az ukrán hadsereg katonáit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik