Nagyvilág

Hajókatasztrófa: Máltán emlékeztek az áldozatokra

hajó (halászhajó, tenger, )
hajó (halászhajó, tenger, )

Gyászünnepséget tartottak Máltán a másfél héttel ezelőtt történt hajókatasztrófa áldozatainak emlékére.

Becslések szerint 800-an haltak meg az afrikai menekülteket szállító, embercsempész hajó utasai közül, ám mindössze 24 holttest feküdt koporsókban a kegyeleti szertartáson, amely Málta központi kórháza előtt zajlott. A többi áldozat a földközi-tengeri hullámsírban végezte, holttestüket nem találják.

A gyászünnepségen egyházi vezetők mellett jelen volt a szigetország elnökén és kormányfőjén kívül Olaszország belügyminisztere és az Európai Unió bevándorlási ügyekben illetékes biztosa is. A gyászoló tömeg zömmel Málta afrikai közösségéből állt, keresztényekből és muzulmánokból egyaránt.

„Gyászoljuk az áldozatokat tekintet nélkül hitvallásunkra, nemzeti hovatartozásunkra, bőrszínünkre, mert tudjuk, hogy embertársaink voltak” – mondta Mario Grech, Málta második legnagyobb szigetének, Gozónak a püspöke.

Ugyancsak csütörtökön Szicíliában Catania ügyészsége vádat indítványozott a szerencsétlenül járt hajó feltételezett kapitánya, a 27 éves, tunéziai Ali Malek és a legénység egyik tagja, a 25 esztendős, szíriai Mahmus Bikhit ellen törvénytelen bevándorlás segítése címén. A kapitányt emellett többrendbeli emberöléssel, hajókatasztrófa okozásával is vádolja az ügyészség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik