Tudomány

Először készültek belső felvételek a leolvadt fukushimai erőműről

fukushima (fukushima)
fukushima (fukushima)

Egy kígyórobot jutott be az erőmű reaktorblokkjába. A sugárzás egy embert egy óra alatt megölne. A robot 16 órát bírt.

A katasztrófa-sújtotta Fukusimai atomerőmű üzemeltetője először mutatott be hétfőn este belső képeket a teljesen leolvadt egyes reaktor primér berendezéseiről, amelyek másképp megközelíthetetlenek a rendkívül magas radioaktív sugárzás miatt.

A kívülállók számára eléggé kivehetetlen videofelvételt és fotókat egy kígyó formájú robot segítségével készítették, amelyet múlt pénteken jutattak be a 2011. március 11-i cunami által tönkretett Fukusima-1 atomerőmű egyes számú reaktorcsarnokába.

A robot a értékes adatokhoz juttatta a szakértőket, mielőtt megszakadt vele a kapcsolat, és irányíthatatlanná vált. A beszámoló szerint a kígyórobot révén meg tudták mérni a reaktorteremben uralkodó, óránként 6 és 25 sievert közötti sugárzást, amely a Tepco által meghatározott kulcsfontosságú pontokon állítólag nem haladja meg az óránként 10 sievertet.

Az említett értékek mindegyike egy órán belül halálos sugárdózist jelentene az emberek számára, a Hitachi cég által kifejlesztett robot kamerája a Tepco szerint mintegy 16 órán át ellenállt a rendkívüli terhelésnek.

Az elpusztult Fukusimai erőművet üzemeltető cég szakemberei mindebből azt a következtetést vonták le, hogy lesz mód hozzáférni a legsúlyosabban károsodott első három reaktorblokk berendezéseihez, még ha egyelőre nem is tudják, hogyan emeljék ki a katasztrófa miatt bennük leolvadt nukleáris fűtőanyagot.

A szakértők idén márciusban – négy évvel a katasztrófa után – a kozmikus sugárzásból származó, úgynevezett müon elemi részecskék vizsgálatával röntgenezték meg az egyes számú reaktort, ami bebizonyította, hogy a reaktor leolvadt. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik