Nagyvilág

Emberkereskedelem a briteknél: így szedik rá a magyar lányokat

sex shop (sex shop)
sex shop (sex shop)

Sokkoló jelentést tett közzé az egyik brit civil szervezet arról, hogyan kerülnek - akár magyar - lányok a szigetországba, és válnak szexrabszolgákká.

Az Európai Unió szabad mozgásra vonatkozó alapelvének következtében emberkereskedelemmel foglalkozó kelet-európai bűnbandák büntetlenül működhetnek az Egyesült Királyság területén – derül ki egy nemrég készített megrázó elemzésből.

A Daily Mail által részletezett riport szerint az emberkereskedelem leginkább az állami segélyrendszert kihasználva működik és virágzik. A Centre for Social Justice nevű szervezet rendőrtisztekkel készített interjúk alapján állította össze a megdöbbentő jelentést, amely betekintést enged, hogyan működik az unió 2004-es bővítése óta a modernkori emberkereskedelem.

Kontroll nélkül

Az EU keleti nyitása előtt az embercsempészet meglehetősen körülményes volt a bűnözők számára: a keleti blokkhoz tartozó országokból csak szigorú határellenőrzések révén tudták szállítani az embereket. Most azonban könnyedén áthozhatják áldozataikat Szlovákiából, Lengyelországból, Romániából, Bulgáriából, vagy épp Magyarországból – egyenesen Nagy-Britanniába.

A szabad mozgás elve jelentősen megkönnyíti a dolgukat. A kelet-európai országokban rászedett, rossz körülmények között élő emberek a munka és a jobb életszínvonal reményében utaznak Nagy-Britanniába. Csakhogy egészen más történik velük. Amikor odaérnek, a „kereskedők” ellenőrzésük alá veszik a bankszámlájukat és úti okmányaikat, majd munkára kényszerítik őket – gyakran borzalmas körülmények között.

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy különösen a 15 és 25 év közti lányok vannak veszélyben, őket gyakran prostitúcióra kényszerítik. Gyakori még az is, hogy a lányokat Nagy-Britanniában maradni szándékozó ázsiai férfiakhoz adják feleségül. Manchester és Birmingham, illetve Skócia számít az ehhez hasonló kényszerházasságok központjának.

Szex, drog, emberkereskedelem

A jelentés talán legmegrázóbb része, amikor azt taglalják, hogyan adják el a lányokat az „ügyfeleknek”, majd esnek teherbe, így a „vásárló” hivatkozhat egy törvényre, amely szerint joga van családot alapítani Nagy-Britanniában.

A riport szerint leginkább a Szlovákiából érkező lányok vannak veszélyben. Az emberkereskedők leitatják és bedrogozzák, majd szexrabszolgákká teszik őket. Előfordul, hogy a terhes nőket arra kényszerítik, adják el a gyereküket – olvasható a jelentésben.

A kenti rendőrség adatai szerint az egyik akciójuk során egy nap 16 kislányt mentettek ki az embercsempészek fogságából.

A szexiparban dolgozni kényszerülő lányok városról városra költöznek, „szolgáltatásaikat” pedig online hirdetik. Az egyik oldal ezer, Londonban található nőt listáz.

A brit belügyminisztérium adatai szerint évi 10 ezer és 13 ezer közöttire tehető az emberkereskedelem áldozatainak száma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik