Nagyvilág

Ukrajnában tárgyalt Áder felesége

herczegh anita (herczegh anita)
herczegh anita (herczegh anita)

Tízmillió forint értékű gyógyszeradományt nyújtott át, egészségügyi központot keresett fel és helyi vezetőkkel találkozott.

Herczegh Anitát hivatalában fogadta Oleh Szinyutka, Lemberg megye kormányzója és Petro Kologyij, a megyei tanács (közgyűlés) elnöke, akik köszönetet mondtak Magyarországnak és az MMSZ-nek a nehéz helyzetben lévő Ukrajnának és különösen a Lemberg megyének nyújtott támogatásért. Ennek kapcsán a vendéglátók kifejtették, az igaz barát a bajban ismerszik meg, s Magyarország bizonyította, hogy Ukrajna igaz barátja.

A találkozó után az államfő felesége felkereste a Lembergi Katasztrófavédelmi Egészségügyi Központot, amellyel az MMSZ 2012-től tart fenn szoros kapcsolatot, és amelynek munkatársait a szeretetszolgálat szakemberei képezték ki az életmentő elsősegélynyújtás alkalmazására. Az intézmény oktatóinak köszönhetően eddig több mint ezer személy – orvosok, diákok és a kelet-ukrajnai háborús övezetbe induló katonák – sajátították el az újraélesztés módszereit. A központ munkatársai a gyakorlatban mutatták be az MMSZ orvosaitól tanult ismereteiket, a köztársasági elnök felesége pedig orvosi oktatási eszközöket adott át az intézménynek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetői bejelentették, hogy a jószolgálati látogatásra időzítve 10 millió Ft értékű gyógyszeradományt juttattak el lembergi kórházaknak.

 MTI / Máthé Zoltán

A bemutatót követő sajtótájékoztatón Herczegh Anita elmondta: az MMSZ sokrétű tevékenységet folytat Ukrajnában, beleértve pénzadományok célba juttatását, élelmiszerekkel, gyógyszerekkel való segélyezést és oktatási támogatás nyújtását. Hozzátette: “Szeretném, ha kétnapos látogatásom jelképezné a magyar nép együttérzését, szolidaritását és segíteni akarását egész Ukrajnának.” Kifejtette, az MMSZ jószolgálati nagyköveteként szeretné közvetlenül megismerni az ukrajnai helyzetet. Hangsúlyozta: “Jelezni szeretném, hogy továbbra is számíthatnak ránk, Magyarország támogatására, és hogy a segítségnyújtás folytatódni fog.”

A késő délutáni órákban Herczegh Anitát Lemberg központjában fogadta Andrij Szadovij polgármester, és városnéző séta keretében mutatta meg neki a helyi történelmi nevezetességeket.

A városnézés során Szadovij az MTI-nek elmondta: fontosnak tartja Lemberg és a nyugat-ukrajnai régió kapcsolatainak szorosabbra fűzését Magyarországgal. “A magyarországi közvéleményben tudatosítani kell – fejtette ki -, hogy a kelet-ukrajnai háborús övezet Lembergtől több mint ezer kilométerre van, így turistaként nyugodtan fel lehet keresni a várost, hiszen rengeteg az érdekes látnivaló.” Egyúttal köszönetet mondott az MMSZ-nek és Magyarországnak azért a támogatásért, amelyet a mostani nehéz időkben Lembergnek és Ukrajnának nyújt, különösen kiemelve a sebesült ukrán katonák magyarországi gyógykezelését.

Herczeg Anita ukrajnai látogatása holnap Kárpátalján folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik