Nagyvilág

A csehek bíróságra mennek az olajért

olajkut(430x286).jpg (olajkút)
olajkut(430x286).jpg (olajkút)

A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.

“Nyilvánvalóan védeni fogjuk a cseh adófizetők érdekeit. Miután a csődkezelő biztos tagadja a Cseh Köztársaság tulajdonjogát (a kőolajra), követelésünket a német bíróság elé terjesztjük. Németország jogállam, és feltételezem, hogy a Cseh Köztársaság képes lesz a jogállam intézményein keresztül megvédeni jogait” – jelentette ki Bohuslav Sobotka miniszterelnök a cseh kormány szerdai ülése utáni sajtótájékoztatón.

A Viktoriagruppe ellen a közelmúltban csődeljárás indult, és az ügyet kezelő biztos zárolta a cég raktáraiban található összes kőolajat. A csődkezelő biztos szerint ugyanis semmivel sem bizonyítható, hogy a kőolaj egy része a cseh államé lenne.

A cseh követelések összértéke a Viktoriagruppevel szemben 1,8 milliárd korona, állítják prágai illetékesek. Szerintük a Viktoriagruppe raktáraiban lévő cseh kőolaj értéke 1,2 milliárd korona, de a cég ezen kívül még 300 millió koronával is tartozik a cseh államnak. Ezen kívül a cseh vám- és adóhivatal további mintegy 300 millió koronát követel a német cégtől. A Mladá Fronta Dnes cseh liberális napilap szerdai kiadásában azt írta: nagy a valószínűsége annak, hogy az ügy mögött csaló cseh vállalkozók állhatnak.

A cseh állami tartalékokat kezelő vállalat (SSHR) 2010-ben ugyanis úgy helyezte el a kőolajat a német cégnél, hogy annak tulajdonosa nem volt ismert. Csak később derült ki, hogy a Viktoriagruppe tulajdonosa valószínűleg két cseh vállalkozó Petr Maly és Rastislav Halásek.

“A korábbi jobboldali kormányok részéről nagy hiba volt, hogy Csehország anyagi tartalékainak jelentős részét külföldön helyezték el” – bírálta elődeit korábban Sobotka. Az üggyel szerda este a cseh nemzetbiztonsági tanács is foglalkozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik