Nagyvilág

Az Iszlám Állam a hurrikánneveket is átírja

sandy hurrikán (sandy hurrikán, )
sandy hurrikán (sandy hurrikán, )

Az angolul Islamic State rövidítésből kialakuló Isis név lekerült a a hurrikánnevek hivatalos listájáról.

Az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb istennőjének nevét a Csendes-óceán északi részének keleti felére lecsapó hurrikánok egyike kapta volna meg 2016-ban, mondta a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szóvivője, Clare Nullis.

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezetre való utalás miatt azonban a Meteorológiai Világszervezet regionális központja a név eltávolítását javasolta, és a kezdeményezést a WMO hurrikán-bizottsága is támogatta. Utóbbi azzal is egyetértett, hogy a kifogásolt nevet az Ivette-tel helyettesítsék a hivatalos listán.

 
Fotó: Thinkstock 

Nullis szerint a hatévente körbeforgó listáról eltávolítják azoknak a hurrikánoknak a neveit, amelyek különösen pusztítóak voltak. Ennek jegyében a hurrikánbizottság támogatta Mexikó kérelmét az Odile név nyugdíjazásáról és helyette az Odalys bevezetéséről a 2020-as hurrikánszezonra.

Az Odile hurrikán tavaly szeptemberben csapott le az északnyugat-mexikói Alsó-Kalifornia népszerű üdülőhelyeire, áramszünetet és árvizeket okozva. A trópusi ciklon miatt több ezer turistát kellett kimenekíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik