Nagyvilág

86 ezer fókát ütnek agyon Namíbiában

Nyolcvanhatezer fókát készülnek leölni Namíbiában a következő három évben a tengeri emlősök populációjának kordában tartása végett - közölte a halászatért felelős helyi miniszter.

Bernard Esau szerint amennyiben hagynák tovább növekedni a fókák számát, az a halállomány jelentős megcsappanásához vezetne. A miniszter szerint egy 2014-es felmérés azt mutatta, hogy a fókapopuláció várhatóan növekedni fog, így a kormány 80 ezer borjú és hatezer bika leölésére adott engedélyt a következő három évre.

Faütőkkel, a Kereskedelmi Világszervezet áldásával

Namíbia a dél-afrikai medvefókák szaporodóhelye. Az ország 24 kolóniának, vagyis nagyjából 650 ezer példánynak ad otthont. A kormány minden évben munkásokat bérel fel, hogy fából készült ütőkkel agyonverjék a fókákat.

A módszert kifogásoló állatvédelmi szervezetek az Európai Unióhoz fordultak a namíbiai fókatermékek betiltásáért. Az EU 2009-ben rendelte el a tilalmat.

Namíbia és Kanada, valamint a korlátozásban érintett más országok, megtámadták az uniós döntést a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO), amely tavaly végül az EU ellenében döntött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik