Gazdaság

Brüsszel: Az Altus Zrt. nem végez auditálási tevékenységet

brusszel(430x286).jpg (brüsszel)
brusszel(430x286).jpg (brüsszel)

Az Altus Zrt. nem végez auditálási tevékenységet az Euróai Bizottság megbízásából - közölte hétfőn Brüsszelben Jakub Adamowicz, az uniós javaslattevő-végrehajtó testület regionális politikával kapcsolatos ügyekben illetékes szóvivője újságírói kérdésre.

Elmondta, hogy az Altus által vezetett nemzetközi konzorciumot az Európai Bizottság illetékes főigazgatósága nyilvános pályázat nyomán választotta ki szerződéses partnernek azzal a céllal, hogy az készítsen tanulmányokat a kohéziós (felzárkóztatási) és regionális politika további alakításával összefüggésben.

A nyilvános pályázat eredményeként keretmegállapodás született, amelynek alapján az Altus vezette konzorcium áttekintést nyújt a 2014 és 2020 közötti tervezési időszakra szóló új uniós regionális politika újszerű előírásainak megvalósításáról – tájékoztatott a szóvivő.

A megbízatás – tette hozzá – mind a 28 EU-országra vonatkozik. A megbízás nem terjed ki az igazgatási és ellenőrzési struktúrák elemzésére. A konzorcium megbízatása tavaly október óta él, és a tevékenység 2016 január végéig tart – mondta Adamowicz.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára vasárnapi sajtótájékoztatóján arra kérte az Európai Bizottságot (EB), gondolja újra, hogy Gyurcsány Ferenc ellenzéki politikus cégét, az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-t bízza-e meg a fejlesztéspolitika magyarországi működésének ellenőrzésével.

A helyettes államtitkár értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy az EB egy politikailag függetlennek nem mondható politikus négyfős cégét bízta meg a feladattal, ahelyett, hogy azt például egy nagy nemzetközi könyvvizsgáló cégre bízta volna.

Dobrev Klára, az Altus Zrt. vezérigazgatója, Gyurcsány Ferenc felesége a helyettes államtitkár nyilatkozatára reagálva vasárnap az MTI-vel azt közölte, hogy az Altus Zrt.-nek az Európai Bizottságtól tavaly elnyert tanácsadói megbízása az Európai Unió összes tagországára kiterjed, tárgya pedig a 2014-2020 közötti új programidőszak tervezési dokumentumainak elemzése.

A tanácsadás az EU összes tagországára kiterjed, a 2014-2020 közötti pénzügyi perspektíva 28 partnerségi megállapodására és közel 300 most induló fejlesztési programjára vonatkozik – tájékoztatott Dobrev Klára. Hozzátette, hogy a feladatot a 28 tagállamban csaknem 40 szakértővel végzik, szakértői csapatuk pedig többségében külföldi tanácsadókból áll, akikkel a hazai fejlesztéspolitikában évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek dolgoznak együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik