Nagyvilág

Elbőgték magukat az ENSZ diplomatái a haldokló szír gyerekek láttán

Az ENSZ Biztonsági tanácsának ülésén egy március 16-ai klórgáztámadásról készült videót mutattak be. Három kisgyerek halálát mutatja be.

Az ülésen bemutatott videón az orvosok sikertelen kísérlete látható a három gyerek (egy-, három- és négyévesek) megmentésére – írja a BBC.

A támadásra Szíria Szarmin nevű városában került sor, az orvosok megerősítették a civilek korábbi értesüléseit, miszerint helikopterek hangját lehetett hallani az attak előtt. A szír kormányzat tagadja, hogy köze lenne az esethez, több ENSZ-tagország képviselője szerint azonban a helyi konfliktusban szereplők közül csak az Aszad-kormány rendelkezik helikopterekkel.

Miután a helikopterek a város fölött köröztek, emberek tucatjai fordultak légzési nehézségekkel a helyi kórházhoz.

Samatha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a BBC-nek azt nyilatkozta a fuldokló gyerekek haláltusáját bemutató videó vetítése kapcsán: „Lehet, hogy voltak a teremben száraz szemek, de én nem láttam egyet sem.”

A portál megjegyzi: Oroszország már több alkalommal megvétózta, hogy az ENSZ fellépjen az Aszad-kormánnyal szemben a vegyi fegyverek használata miatt. Nem a szarmini volt ugyanis az első eset.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik