Nagyvilág

Szijjártó odatelefonált, mennek a magyar katonák

szijjártó péter (szijjártó péter)
szijjártó péter (szijjártó péter)

A külügyminiszter telefonon egyeztetett Ibráhim Dzsaafarival, az Iraki Köztársaság, valamint Falah Musztafa Bakirral, a Kurdisztáni Regionális Kormány külügyminiszterével.

A parlament tegnap szavazott arról, hogy 150 honvéd megy az Iszlám Állam, Szijjártó erről beszélt kollégáival. a magyar katonák amerikai felkérés alapján Erbíl térségében őrzés-védelmi és biztosítási feladatokat látnak majd el. Szijjártó Péter jelezte, hogy május második felétől foglalhatják el pozíciójukat a vezetési pontokon szolgáló tisztek, az összekötők és a kontingens parancsnoki eleme, majd az elhelyezésről szóló megállapodás megkötésének függvényében nagyjából július-augusztustól maga a kontingens is a területen lehet.

Mindkét külügyminiszter köszönetét és nagyrabecsülését fejezte ki Magyarországnak, és megkezdik a szükséges felkészülést – írta a KKM. A tárca közleményében kitért arra is: Szijjártó Péter megállapodott a külügyminiszterekkel, hogy hamarosan Irakba utazik, hogy a katonai mellett gazdasági, oktatási és kulturális együttműködésekről is tárgyaljon.

A parlament kedden határozatot hozott arról, hogy Magyarország legfeljebb 150 katonát küld az Iszlám Állam terrorszervezet elleni fellépéshez az iraki Erbílben található kiképzőközpontba. A képviselők 137 igen szavazattal, 57 nem ellenében hagyták jóvá Hende Csaba honvédelmi miniszter kétharmados többséget igénylő előterjesztését. A határozati javaslat értelmében a magyar katonák 2017. december 31-ig látják el feladatukat az erbíli támaszponton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik