Nagyvilág

Állati sorban tartja a nőket az Iszlám Állam

jazidi nő (jazidi nő)
jazidi nő (jazidi nő)

Mint egy raktárból az árut, úgy válogatják ki a szélsőséges harcosok a szexrabszolgaként fogva tartott lányokat. Tízéves kislányt is elrabolt a terrorszervezet.

Emberek ezrei élnek a kurdok és az Iszlám Állam közti frontvonal közelében menekülttáborokban, nagy részük akkor menekült el, amikor a terrorszervezet még tavaly augusztusban rátámadt Szindzsár városára. Rengeteg jazidit ugyanakkor foglyul ejtettek a szélsőséges iszlamisták. A férfiaknak két választásuk volt: vagy áttérnek az iszlám hitre, vagy lelövik őket, a fiatal nőket és lányokat viszont eladták szexrabszolgának.

A 19 éves Hanan, akinek sikerült megszabadulnia az Iszlám Állam fogságából, a CNN tudósítójának arról számolt be, hogy a hajuknál fogva ráncigálták el őket, a legfiatalabb a társaságban egy mindössze tízéves kislány volt. Megmondták nekik, hogy elfelejthetik a családjukat, kiházasítják őket. Az első héten ötven másik nővel együtt tartották fogva, rendszeresen verték, kínozták, enni mindössze csak rizst kaptak. A következő héten egy nagy moszuli épületbe vitték őket, amit csak „szexrabszolgák raktáraként” emlegettek. Itt már több száz lányt és nőt tartottak fogva.

A nőket ötvenesével sorakoztatták fel, rájuk szóltak, hogy ne mozduljanak, ne sírjanak, vagy verést kapnak. Ezután férfiak mentek be, kiválasztották a nekik tetszőt, majd megbilincselve megerőszakolták. Állatokként bántak velük.

Hanan végül több társával együtt a szökés mellett döntött, hálótermük ablakán keresztül szöktek meg. Kettejüket elfogták, de négyen kikeveredtek az Iszlám Állam által ellenőrzött területről. „Ha bárkit meglátok szakállal, remegni kezdek” – mondta Hanan, aki lelkileg még mindig túsznak érzi magát a megpróbáltatások miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik