Nagyvilág

Putyin megkétszerezte a vagyonát

Putyin(210x140).jpg (Putyin)
Putyin(210x140).jpg (Putyin)

Duplájára nőtt tavaly Vlagyimir Putyin orosz elnök jövedelme a 2013-as évhez képest: a Kreml honlapján közzétett vagyonbevallása szerint 3,6 millió rubelről 7,654 millió rubelre nőtt.

Az államfő ingatlanvagyona a bevallás szerint egy telekből, egy garázsból és egy 77 négyzetméteres lakásból áll. Az elnöknek ezenkívül van még három gépkocsija – két Volga és egy Niva –, valamint egy utánfutója.

Az orosz elnök jövedelme (átszámítva mintegy 150 ezer dollár), jóval kevesebb, mint sok külföldi kollégájáé. Barack Obama amerikai elnök és felesége, Michelle Obama 2013-ban 481 098 dolláros jövedelemről adott számot. A szingapúri kormányfő, Li Hszien Lung – évi több mint 2 millió dolláros fizetésével –a világ egyik legjobban fizetett politikai vezetője. Dmitrij Medvegyev kormányfő tavaly Putyinnál is többet, több mint 8 millió rubelt keresett, szemben az egy évvel korábbi 4,2 millióval.

A kormánytagok közül Alekszandr Hloponyin miniszterelnök-helyettes jövedelme volt tavaly a legmagasabb: 280,6 millió rubelt keresett, Nyikolaj Nyikiforov távközlési és tömegkommunikációs miniszter pedig a legkevesebbet, mindössze 4,9 millió rubelt – írta a Lenta.ru orosz hírportál.

Szergej Lavrov külügyminiszter tavalyi éves jövedelme 6,1 millió rubel, Szergej Sojgu védelmi miniszteré 7,5 millió rubel, Anton Sziluanov pénzügyminiszteré pedig 36,3 millió rubel volt.

Megemelte a fizetését

A miniszterelnök és a kormánytagok vagyonnyilatkozata az orosz kormány honapján olvasható. Putyin tavalyi jövedelmével kapcsolatban Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő közölte: az államfőnek tavaly a fizetésén kívül nem volt más jövedelme, a nagyobb jövedelem fizetésemelés eredménye. Putyin 2014-ben rendeletben emelte meg több mint kétszeresére a saját, illetve a kormányfő fizetését.

A szóvivő szerint – akit az Interfax orosz hírügynökség idézett – az államfő számára nem jelent problémát, hogy az elnöki hivatal, illetve a kormány több tagjának a jövedelme az övének a többszöröse. Hozzátette: az elnök soha nem kifogásolta az elnöki hivatal munkatársainak magas jövedelmét.

Az elnöktől eltérően hivatalának munkatársai a külföldi autómárkák kedvelői, az adóbevallásokban több Mercedes, japán márkájú gépkocsi, sőt egy Porsche Cayenne is szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik