Nagyvilág

Varga Mihály az országjelentésről tárgyalt Brüsszelben

Az Európai Bizottságban jelenleg készülő országspecifikus ajánlásokról és a tőkepiaci unió létrehozására vonatkozó uniós javaslatról is szó esett.

A Jonathan Hill pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiacokért felelős uniós biztossal folytatott megbeszéléseket követően a tárcavezető az MTI-nek adott telefonos interjúban elmondta: a márciusban közzétett előzetes jelentésből több dolgot is hiányol a kormány.

Varga Mihály szerint több olyan pont is van, amely nem veszi kellő mértékben figyelembe, hogy a magyar gazdaság az előző években milyen eredményeket ért el, és mely pontokon igazolta az elmúlt időszak magyar gazdaságpolitikáját.

A miniszter tudatta: jelezte Jonathan Hillnek, hogy februárban a kormány megállapodott az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bankkal (EBRD), és az egyezség megvalósítása folyamatban van.    “Ezt is hiányoljuk ebből a dokumentumból” – tette hozzá a tárcavezető. A miniszter kiemelte, hogy a megállapodás értelmében a kormány a hitelezési tevékenység javítása érdekében vállalta, hogy csökkenti a bankadót. A miniszter közölte: erről a kabinet még várhatóan ebben a félévben dönt, és be is terjeszti a javaslatot az Országgyűlésnek, ám az adóteher legkorábban január 1-jén változhat. Varga Mihály arra is rámutatott, hogy az EBRD-vel kötött egyezség értelmében a kormány a pénzintézeti szektort érintő kérdésekről szorosabb egyeztetést is fog folytatni.

Varga Mihály kijelentette: a kormány azt a szempontot tartotta szem előtt, hogy azok a szektorok kapjanak támogatást, amelyek tartós, stabil munkahelyeket tudnak létrehozni, emellett pedig a kabinet hosszú távon érdekelt bizonyos ágazatok magyarországi működése és a közteherviselésben való részvétele mellett. “Azokat az ágazatokat vontuk be a különadók rendszerébe, amelyek nyereségesek voltak a válság időszakában, és kevésbé vették ki a részüket a közteherviselésből” – húzta alá a nemzetgazdasági miniszter.

Még változhat

Varga azt is elmondta, hogy kívánatosnak tartaná, ha Brüsszel értékelné, hogy különböző független intézmények, a többi között a Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató vagy a Standard and Poor’s hitelminősítő általában a bizottságnál pozitívabban értékelték a magyar gazdaság teljesítményét.

“A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi negyedéves jelentésében sokkal pozitívabb képet fest a várható növekedésről és a kilátásokról, mint az Európai Bizottság” – mutatott rá Varga Mihály, aki azt is tudatta: Jonathan Hill jelezte neki, hogy a készülő jelentést több ponton át fogják értékelni, a májusban véglegesítendő dokumentum pedig még több ponton is változhat.

A tőkepiaci unió létrehozásáról szóló úgynevezett zöld könyvvel kapcsolatban Varga Mihály elmondt: azt a magyar kormány maximálisan támogatja, mert Magyarországnak is érdeke, hogy erősödjön a tőkepiacok közötti mozgás, amiből a térség országai profitálni tudnának.
     
    

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik