Nagyvilág

Szijjártó: Magyarország keresztény külpolitikát folytat

szijjártó péter (szijjártó péter)
szijjártó péter (szijjártó péter)

Mert törődünk a keresztényekkel.

Magyarországnak felelőssége van abban, hogy az országok közösen adjanak válaszokat a világot érő kihívásokra, a kormány ezért keresztény külpolitikát folytat, amelynek kiindulópontja a keresztény Európa és a keresztény Magyarország – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyarország és a Szentszék diplomáciai kapcsolatainak történetéről rendezett nemzetközi konferencián.

Az Országházban, a Magyarország és a Vatikán közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállításának 25. évfordulója alkalmából tartott megbeszélésen a miniszter azt mondta, a magyar keresztény külpolitika sarokpontja, hogy az ország komoly felelősséget visel a világban élő keresztény közösségekért, különösen, ha azokat üldöztetés éri, a békére és a stabilitásra törekszik a Közel-Keleten is, ezért a kormány katonák küldésével járulna hozzá az Iszlám Állam elleni fellépés sikeréhez. Továbbá felelősséget vállal a határon túli magyar közösségekért, ezért is csak a békés megoldást tartja elfogadhatónak Ukrajnában.

A keresztény alapokon álló külpolitika jegyében Magyarország sosem mond le egyetlen állampolgáráról sem, bárhol kerülnek veszélybe, igyekeznek segíteni. Szerinte a vallásdiplomáciai feladatait a kormány nem tudná sikeresen elvégezni az egyház folyamatos támogatása nélkül.

Szijjártó Péter arról beszélt, hogy a világban nagy horderejű és egyre gyorsabb változások zajlanak, sokszor elképzelhetetlen mértékű, brutális erőszak üti fel a fejét a világ különböző pontjain. Ebben a helyzetben fontos a szembenézés a valósággal, és világossá kell tenni, hogy ezek a változások olyan kihívások elé állítják a világot, amelyekre az nincs felkészülve. 

Magyarország számára a kereszténység nemzetmegtartó tényező is, mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ugyanezen a konferencián. Szerinte a szentszéki-magyar vegyes bizottság az elmúlt években olyan eredményeket ért el, ami lehetővé teszi, hogy a katolikus egyház a hitéleti tevékenység mellett az oktatás, az egészségügy, a szükséget szenvedőkről való gondoskodás terén, illetve a közjó előmozdításában is mind nagyobb szerepet vállalhasson. Ez pedig az egész magyar társadalom javát szolgálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik