Nagyvilág

“Köszönöm a magyaroknak, hogy katonákat küldenek a segítségünkre”

mala bakhtiar (kurdisztán, irak, irakból jelentjük, )
mala bakhtiar (kurdisztán, irak, irakból jelentjük, )

Mala Bakhtiar, a Kurdisztáni Hazafias Unió főtitkára, a pesmergák egyik vezetője biztos benne, hogy az Iszlám Állam elpusztul.

Irakból jelentjük

A Hír24 külpolitikai tudósítója Irakba utazott, hogy megnézze, hol küzdenek majd a magyar katonák az Iszlám Állam ellen. Jászberényi Sándor iraki tudósításait ide kattintva nézhetik meg.

A magyar csapatokat, melynek küldéséről ma döntött a Parlament Észak-Irakba, a Kurdisztáni Regionális Kormányzat területének fővárosába, Erbilbe küldjük. A kurd autonómia területén, mely az Öbölháború után, 1992-ben nyerte el az autonóm státuszt ötmilliós kurd és másfél millió befogadott menekült él. Az autonómia elnöke Maszúd Barzáni.

Két domináns kurd politikai frakció osztozik az autonómia területén. Az Erbílt és környékét Kirkukig ellenőrző „zöldek”, a Kurdisztáni Demokratikus párt tagjai, míg az iráni határt a Kurdisztáni Hazafias Unió ellenőrzi. Az Iszlám Állam támadása kényszerházasságba kényszerítette a két frakciót, de a polgárháború még erősen él mindkét fél emlékezetében.

A terrorszervezetként jegyzett Kurd Munkáspárt (PKK) és a szíriai kurd kantonok védelmében létrehozott YPG (Kurd Önvédelmi Erők) is elsősorban a PUK szimpatizánsai, akik harcosan az ellen vannak, hogy Irak három részre szakadjon. Na, nem mintha nem örülnének, ha saját államuk lehetne, egyszerűen, ha létrejönne egy független kurd állam az autonómia területén, a Törökországban, Szíriában élő kurdok véglegesen elesnének annak a lehetőségétől, hogy megtarthassák területeiket, kihunyna a „nagy Kurdisztán” álma. A KDP azonban saját államot szeretne, éppen ezért élvezi például Törökország támogatását.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik