Nagyvilág

Elmélyülhet az ukrán válság

Frank-Walter Steinmeier (németország, )
Frank-Walter Steinmeier (németország, )

Minden attól függ, betartják-e a békeszerződést, mondha a német külügyminiszter.

Az ukrán válság békés rendezéséről szóló minszki megállapodásokban előírt fegyvernyugvás többnyire tartós, és előrehaladott a nehézfegyverek visszavonása a frontvonalról is, de a konfliktus újbóli elmélyülésének veszélyét nem sikerült teljes egészében elhárítani, ezért tovább kell dolgozni a tűzszünet megerősítésén és hozzá kell kezdeni “Minszk következő szakaszának” végrehajtásához, mondta egy hétfői interjúban a német külügyminiszter.

Frank-Walter Steinmeier – aki hétfő estére meghívta Berlinbe francia, ukrán és orosz kollégáját, hogy áttekintsék a fehérorosz fővárosban 2 hónapja kötött egyezmény végrehajtásának alakulását – a Die Welt című lapban megjelent interjúban azt mondta, hogy a moszkvai és a kijevi vezetéstől egyaránt azt várja, hogy megnyissa a megállapodások következő megvalósítási fázisát, azzal a céllal, hogy elkezdődhessen a politikai rendezés folyamata.

Egyebek között az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területeken tartandó helyi választások előkészítéséről, a lakosság humanitárius támogatásáról és az újjáépítésről van szó, mondta a német külügyminiszter, kiemelve, hogy “döntő szakasz” kezdődött a válságkezelésben.

Az Oroszország elleni szankciók jövője szerinte a minszki megállapodások végrehajtásától függ. Azzal kapcsolatban, hogy a legnagyobb német parlamenti ellenzéki párt, a Baloldal szerint Németországnak a G7 csoport soros elnökeként meg kell hívnia Vlagyimir Putyin orosz elnököt a júniusi bajorországi G7-csúcsra – hogy így megszűnjék Oroszország kirekesztettsége és ismét G8-csoporttá alakuljon a világ legfejlettebb iparú országait összefogó közösség – Steinmeier azt mondta: “nem érdekünk Oroszország tartós elszigetelése, de a Krím félsziget nemzetközi jogot sértő bekebelezése után nem tehetünk úgy, mintha mi sem történt volna”.

“A G8-csoporthoz visszavezető út Ukrajna egységének tiszteletén és a minszki megállapodásokból fakadó orosz kötelezettségek teljesítésén keresztül vezet” – mondta Frank-Walter Steinmeier.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik