Nagyvilág

Rendkívüli szentévet hirdetett a pápa

Ferenc pápa az Irgalmasság arca kezdetű bulla közzétételével kihirdette az irgalmasságnak szentelt rendkívüli szentévet.

A katolikus egyházfő a Szent Péter-bazilika átriumában hozta nyilvánosságra az Irgalmasság Jubileumát meghirdető “Misericordiae vultus”, az “Irgalmasság arca” kezdetű bullát. A Szent Kapu előtt egy apostoli protonotárius felolvasott néhány jelentősebb részletet a bullából. Este Ferenc pápa vezeti az Isteni Irgalmasság vasárnapjának első vesperását. Ennek során átadja a világegyház hat képviselőjének a dokumentum egy-egy példányát. Az Isteni Irgalmasság ünnepe elválaszthatatlanul kapcsolódik Szent II. János Pálhoz, aki az ünnepet bevezette, továbbá Szent Fausztina Kowalskához, az isteni irgalmasság apostolához.

A rendkívüli szentév december 8-án kezdődik és 2016. november 20-ig tart majd. Az eseménysorozattal a II. vatikáni zsinatról emlékeznek meg, és az ott született döntések megvalósítását akarják elősegíteni: a december 8-i kezdési időpont a zsinat befejeződésének 50. évfordulója. Ferenc pápa a 2013. március 13-i megválasztásának második évfordulóján a Szent Péter-bazilikában jelentette be, hogy rendkívüli szentév megtartását tervezi. A szentév az idén októberben a családról rendezendő rendes püspöki szinódust követi.

Ez lesz a 30. szentév az egyház történetében. Az egyház hagyománya szerint rendes szentévet minden 25. vagy 50. évben tartanak. Rendkívüli szentévet az egyházfő különleges alkalomból hirdethet meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik