Nagyvilág
bergen-belsen (bergen-belsen)

Eddig ismeretlen tömegsírra bukkantak

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 04. 11. 10:52

A holland kutatók kegyeleti okokból feltárni nem fogják az egykori náci koncentrációs tábor rétje alatt fedezett sírt.

Korábban a témában:

Csaknem hetven évvel Bergen-Belsen felszabadítása után eddig ismeretlen tömegsírra bukkantak holland kutatók az egykori náci koncentrációs tábor területén. A sírt mindazonáltal kegyeleti okokból nem tárják fel.

A Nieuwsuur holland televízió péntek esti adása szerint a tömegsírra egy nagyapja nyughelyét kereső holland férfi, Paul Verschure révén bukkantak. A férfi túlélőkkel beszélt, hogy segítsenek megtalálni az ellenállásban való részvételéért elhurcolt Jan Verschure sírját. “Egyikük adott nekem egy térképet, és megjelölte rajta, hol temették el a nagyapámat” – részletezte Paul Verschure.

Régészek ez alapján végzett mérési végül azt igazolták, hogy az egykori láger fő utcájának végén elterülő rét alatt valójában tömegsír található. Feltárni viszont nem fogják, és további vizsgálatokat sem végeznek – mondta Jens-Christian Wagner, a koncentrációs tábor helyén működő emlékhely vezetője. Az alsó-szászországi zsidó közösség szerint ugyanis mindez sértené a vallási előírásokat.

A bergen-belseni lágerben 1941 és 1945 között 70 ezren pusztultak el, ott halt meg a naplójáról ismert Anne Frank is. A tábort 1945. április 15-én szabadították fel a britek. A legtöbb barakkot röviddel azután felperzselték, hogy így akadályozzák meg a betegségek terjedését.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Újra a Kossuth téren tüntetnek

Rengeteg rendőr kontra rengeteg ember

Élő videó: Újra a Kossuth téren tüntetnek