Nagyvilág

Egyre többen menekülnek Görögországba a tengeren

gorogorszag(210x140).jpg (görögország)
gorogorszag(210x140).jpg (görögország)

Már most tízezer embert itazott be illegálisan az országba.

Az idei év első három hónapjában megháromszorozódott a Görögországba tengeren illegálisan érkező menekültek száma 2014 azonos időszakához viszonyítva, mondta a görög parti őrség. 

Az idén már 10 és fél ezer menekült érkezett, miközben tavaly január 1-je és március 31-e között még csak 2900. Az embercsempészek hajói leggyakrabban a török partoknál található görög szigetekre szállítják a menekülteket, zömmel az afrikai partokról indulva.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Unió migrációs ügyekben felelős biztosa szerdán Athénban járt, és azt mondta, hogy az uniót aggasztja saját jelenlegi menekültügyi rendszere, és tudatában van annak, hogy változtatni kell azon. A jelenlegi rendszer azt a tagországot teszi felelőssé a menekültekért, amelybe az illetők először érkeznek, de ezzel aránytalanul nagy a teher a dél-európai országokon.

A csütörtökön máltai látogatáson tartózkodó Matteo Renzi olasz miniszterelnök kijelentette, hogy Európának segítenie kell megállítani a líbiai polgárháborút, hogy csökkenjen a menekültek száma. Ő is kiemelte, hogy a mediterrán EU-tagokat nem szabad magukra hagyni a menekültproblémával, és az uniónak meg kell reformálnia a rendszert, különben saját intézményei csődöt mondanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik