Nagyvilág

Putyin: Athén nem kért segítséget

Putyin(210x140).jpg (Putyin)
Putyin(210x140).jpg (Putyin)

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a gazdasági válság sújtotta Görögország nem kért pénzügyi segítséget Oroszországtól, de lehet olyan helyzet, amelyben Moszkva nagy közös tervekre pénzt kölcsönözhet neki.

Az orosz elnök erről egy sajtótájékoztatón beszélt, miután szerdán Moszkvában fogadta Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnököt. A két vezető gazdasági együttműködési akciótervet írt alá 2015-2016-ra. Putyin felajánlotta Görögországnak, hogy csatlakozzék rá a tervezett orosz-török gázvezetékre, s ezzel Európa egyik legnagyobb energiaelosztó központjává válhat. Ez azonban a görög kormány szuverén döntése – mondta. Ciprasz jelezte: Görögország érdekelt olyan görög gázvezeték építésében, amely a görög-török határtól indulna, és görög területen haladva biztosítaná ennek az országnak az energiaszükségletét. Szerinte egy ilyen méretű beruházás a térség egészének az energiabiztonságát szavatolná, írja az MTI.

Putyin azt is kijelentette: Oroszország megérti, hogy Görögországra ráerőltették, szavazza meg az Oroszország elleni (uniós) szankciókat. Ciprasz pedig azt mondta: Görögország megérti az e szankciókra adott orosz válaszlépéseket.

Meg kell törni a szankciók ördögi körét – jelentette ki a görög kormányfő, hangsúlyozva: a válság megoldásának a kulcsa a (kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus rendezését célzó) minszki megállapodások teljesítése. A szankciók nem jelenthetik egy gazdasági háború megoldását, ezek hidegháborúhoz vezetnek a Nyugat és Oroszország között – vélekedett.

Ciprasz szerint a Putyinnal folytatott tárgyalások lehetővé teszik Európa minden népe számára a biztonság megerősödését. Moszkvai látogatását a görög szuverenitás kifejezéseként értékelte. “Görögország szuverén ország, elidegeníthetetlen joga a multilaterális külpolitika, hiszen balkáni, mediterrán, európai és Fekete-tenger térségi országról van szó” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik