Nagyvilág

Obama népszerűbb Kubában, mint Castro

raúl castro (raúl castro, )
raúl castro (raúl castro, )

Barack Obama amerikai elnök jóval népszerűbb Kubában ottani hivatali kollégájánál, Raúl Castrónál, sőt még a korábbi kubai államfőnél, Fidel Castrónál is - derült ki egy titokban végzett amerikai felmérésből.

A karibi szigetországban készített közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek mintegy 80 százaléka kedvezően vélekedik Obamáról, és csupán a válaszadók 17 százaléka festett negatív képet az amerikai elnökről, míg Raúl Castro esetében 47 százalék volt a pozitívan vélekedők, és 48 százalék a kedvezőtlenül nyilatkozók aránya. Raúl Castro bátyjáról, egyúttal elődjéről, Fidel Castróról a megkérdezettek 44 százaléka volt jó véleménnyel, 50 százalék pedig negatívan ítélte meg.

Barack Obama és Raúl Castro december 17-én egyidejűleg jelentette be, hogy a két ország több mint fél évszázad elteltével újra felveszi a diplomáciai kapcsolatokat, és az Egyesült Államok enyhíti a szigetországgal szembeni gazdasági embargót. A történelmi közeledés jegyében a két vezető a hét végén találkozik az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) panamai csúcstalálkozója alkalmával.

A szerdán közzétett felmérés szerint a kubaiak 97 százaléka gondolja úgy, hogy az amerikai-kubai viszony rendeződése kedvező hatással lesz hazájára. A közvélemény-kutatást a miami székhelyű Bendixen & Amandi International készítette az Univision spanyol nyelvű amerikai televíziós csatorna és a The Washington Post című amerikai napilap számára 1200 ember személyes megkérdezésével, a kubai hatóságok tudta nélkül.

A felmérés szerint a kubaiak 96 százaléka szeretné az Egyesült Államok által több mint fél évszázaddal ezelőtt bevezetett kereskedelmi embargó feloldását. A válaszadók 79 százaléka mondta azt, hogy elégedetlen a kubai gazdasági rendszerrel, amely 64 százalék szerint megváltozhat a Washingtonhoz fűződő viszony javulásának hatására.

A politikai rendszerrel a megkérdezettek 53 százaléka elégedetlen, és 52 százalékuk szeretne egynél több politikai pártot. A többség (58 százalék) kedvezőtlenül ítéli meg az országot irányító kommunista pártot, és 32 százalék festett jó képet róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik