Nagyvilág

Obama találkozik a kubai vezetővel

Obama(1)(960x640).jpg (Obama)
Obama(1)(960x640).jpg (Obama)

Bár kétoldalú hivatalos találkozó nem szerepel a tervek között, Barack Obama és Raúl Castro kötetlen formában egészen biztosan szót fog váltani az amerikai államok panamai csúcstalálkozóján.

A hírt a Fehér Ház közölte egy előzetes háttérbeszélgetésen. A két vezető először találkozik majd egymással, noha 2013-ban, Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök temetésén már kezet fogtak. 2000-ben Bill Clinton akkori amerikai elnök és Kuba akkori vezetője, Fidel Castro köszöntötte egymást hasonlóképpen az ENSZ Közgyűlésének tanácskozásán, egy véletlennek mondott találkozás alkalmából.

Barack Obama és a Raúl Castro decemberben 17-én egyidejűleg jelentette be, hogy a két ország több mint egy fél évszázad elteltével újra felveszi a diplomáciai kapcsolatokat egymással, és az Egyesült Államok enyhíti a szigetországgal szembeni gazdasági embargót. Még abban a hónapban telefonon is beszéltek egymással, írja az MTI.

Noha a kapcsolatok normalizálásának az amerikai törvényhozásban sok ellenzője van – az embargót pedig maradéktalanul csakis a kongresszus oldhatja fel -, az amerikai és kubai kormány képviselői Havannában és Washingtonban három tárgyalási fordulót is tartottak egymással, de mindeddig nem jutottak megállapodásra a nagykövetségek kölcsönös újbóli megnyitásáról.

Kuba ehhez először azt akarja elérni, hogy távolítsák el a terrorizmust támogató országok amerikai listájáról. Az Egyesült Államok szerint a lajstrom felülvizsgálatával még nem végeztek, de az eljárás még az év folyamán, talán nem sokkal a panamai csúcs után lezárul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik