Nagyvilág

AI: csoportos kivégzéseket hajtottak végre szakadárok Ukrajnában

szakadárok (szakadárok)
szakadárok (szakadárok)

Az Amnesty Internationalnek bizonyítékai is vannak erre.

Csütörtöki közleményében az AI azt írta, olyan videofelvételek vannak a birtokában, amelyek szerint a felkelők rövid úton kivégeztek legkevesebb négy, fogságukba esett ukrán kormánykatonát. A katonák teteméről a hullaházban készült felvételeken a fejükre és testükre leadott lövések nyomai láthatók, amelyek “kivégzésszerű gyilkosságról” tanúskodnak – áll a közleményben.

Az AI szerint ez háborús bűntett, amelyet “azonnal, alaposan és részrehajlás nélkül” ki kell vizsgálni, és az elkövetőket tisztességes bírósági eljárás során kell felelősségre vonni – írja az MTI.

Az AI közleményét megelőzően egy szakadár parancsnok úgy nyilatkozott a Kyiv Post című angol nyelvű ukrán internetes újságnak, hogy egymaga 15 hadifogoly ukrán katonát ölt meg. A szakadárok egyik tanácsadója tavaly azt mondta a BBC-nek, az oroszbarát felkelők azért hajtanak végre kivégzéseket az általuk elfoglalt területeken, hogy “elejét vegyék a káosznak”.

Emberi jogi csoportok a konfliktusban részt vevő mindkét felet azzal vádolják, hogy megsértik a hadifoglyok emberi jogait.

Hírek szerint a szakadárok több száz ukrán katonát ejtettek foglyul az egy éve kezdődött kelet-ukrajnai háborúban, amelynek eddig már több mint 6000 áldozata van.

A februárban kötött tűzszüneti megállapodás értelmében március elején szabadon kellett volna bocsátani az összes hadifoglyot, de a felek a vállalt kötelezettségnek eddig csak részben tettek eleget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik