Nagyvilág

Újra a nagyszájú baletttáncos lett Chicago polgármestere

Chicago hó (havazás, hó, chicago, )
Chicago hó (havazás, hó, chicago, )

Megint megválasztották Obama volt kabinetfőnökét, Rahm Emanuelt.

Kemény kampánycsaták után Chicago hivatalban lévő polgármesterét, Rahm Emanuelt választották újra kedden az Egyesült Államok harmadik legnagyobb városának élére. Chicago a pénzügyi válság szélén táncol és erőszakos bűnügyektől szenved.

Rahm Emanuel, aki dollármilliókat költött televíziós és rádiós politikai hirdetésekre, a város választási bizottságának közlése szerint a voksok 55,5 százalékát szerezte meg a második fordulós szavazásban kihívójával, Jesus “Chuy” Garciával szemben, akire a választók 44,5 százaléka szavazott a közel végleges eredmények alapján, 44 százalékos részvételi arány mellett. Garcia elismerte vereségét, és telefonon gratulált Emanuelnek.

A két demokrata párti politikus hat héten át tartó kampányharca a Reuters hírügynökség beszámolója szerint jelképévé vált annak az országos megosztottságnak, amely a párt mérsékelt szárnya és gyengébb pénzügyi háttérrel rendelkező, progresszív szárnya között húzódik.

A chicagói születésű, 55 éves Rahm Emanuel, aki 2011 óta vezeti a Michigan tó partján fekvő, felhőkarcolóiról híres metropoliszt, már az 1992-ben megválasztott Bill Clinton elnöknek is egyik tanácsadója volt, Barack Obama 2008-as elnökké választása után pedig két évre a Fehér Ház kabinetfőnöke lett.

Bár az idei polgármester-választás februári, első fordulójában az öt jelölt közül a legtöbb szavazatot kapta, nem tudta megszerezni a győzelemhez szükséges, több mint 50 százalékos támogatást.

Ellenfelei mindenekelőtt a város ötven állami iskolájának bezárásáért és az erőszakos bűncselekmények elharapódzása miatt támadták, valamint arrogáns modora kapcsán, ezért komoly erőfeszítéseket kellett tennie, hogy a róla kialakult negatív képet átfordítsa a választók szemében. Televíziós reklámjaiban Emanuel elismerte, hogy modora túl rámenősnek tűnhet, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy Chicagóért küzd.

Második fordulós vetélytársát, Garciát azzal támadta, hogy nincs elképzelése arról, miként kezelje a város pénzügyi problémáit, köztük a költségvetésnek a növekvő nyugdíjkifizetések miatt jövőre várhatóan 1,2 milliárd dollárra (több mint 330 milliárd forint) emelkedő hiányát. Garcia politikai tanácsadója, Don Rose a kampányban azt vetette a hivatalban lévő demokrata polgármester szemére, hogy Emanuel maga sem rendelkezik olyan költségvetés tervekkel, amellyel kihúzhatná Chicagót “abból a pénzügyi gödörből, amelybe saját maga segítette bele” a várost.

Rahm Emanuel egyébként nem csak a nagyszájúságáról híres. Az egyetemen modern táncot és balettot is tanult. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik