Nagyvilág

Szijjártóék az Iszlám Állam ellen

szijjártó péter (szijjártó péter)
szijjártó péter (szijjártó péter)

A honvédség vezérkara már megtartotta a helyszíni szemlét ott, ahol a magyar katonák szolgálnak, ha a Parlament megszavazza.

Az Országgyűlésnek el kell fogadnia a kormány előterjesztését az Iszlám Állam elleni magyar beavatkozásról, mert hazánknak a nyugati értékközösséghez való tartozásából fakadó kötelezettsége, hogy részt vegyen a nemzetközi koalícióban – mondta Szijjártó Péter szerdai sajtótájékoztatóján.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte: a honvéd vezérkar katonai és szakmai szemrevételezést tartott abban a térségben, ahová Magyarország katonákat küldene. A misszió a 150 fős kereten belül maradna, a helyszínen szolgálatot teljesítő magyar kontingens a tervek szerint 110 katonából állna, továbbá hat magyar tiszt lenne jelen a vezetési pontokon, a többi katona Magyarországon állna rendelkezésre. A szemrevételezés során megerősítették, hogy a misszió költsége a tervezett 20 milliárd forinton belül marad.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke erkölcsi és politikai kötelességnek nevezte a magyar részvételt az Iszlám Állam elleni fellépésben. Szerinte hazánk és Európa biztonsági helyzete megkérdőjeleződött az elmúlt egy évben, ennek egyik oka az Iszlám Állam megjelenése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik