Nagyvilág

Bűnösnek mondták ki a bostoni robbantót

Carnajev - bostoni robbantás (carnajev, bostoni robbantás)
Carnajev - bostoni robbantás (carnajev, bostoni robbantás)

Életfogytig tartó börtönre vagy halálra számíthat Dzsohar Carnajev.

Döntést hozott az esküdtszék a bostoni merénylet elkövetésével vádolt Dzsohar Carnajev ellen az Egyesült Államokban – tudósít az AP hírügynökség.

A 2013-ban történt, három halálos áldozatot követelő robbantással vádolt, csecsen származású férfi ellen harminc pontban emeltek vádat, az esküdtszék mindben bűnösnek mondta ki. Ügyvédjei azzal védték, hogy részt vett ugyan az eseményekben, de annak kitervelője és fő végrehajtója bátyja volt, aki a merénylet utáni rendőrségi üldözésben vesztette életét.

A Carnajev elleni harminc vádpont közül tizenhét halállal büntethető. A merénylőt bűnösnek találták nyilvános helyen történő robbantás, tömegpusztító fegyver halált okozó használata, lőfegyver jogtalan birtoklása, autólopás és szándékos rongálás bűntettében is.

A vádhatóság álláspontja szerint Dzsohar Carnajev radikalizálódott iszlamista, aki meg akarta büntetni Amerikát. A bizonyítékok közt sorolták fel a nála talált al-Kaida-magazint, melyben bombakészítési leírások voltak és a Twitterre kitett politikai tartalmú bejegyzéseit is – írja az International Business Times

A 21 éves merénylő ügye ezzel még nem ért véget, a tárgyalások azért folytatódnak, hogy megállapítsák: halálbüntetést vagy életfogytig tartó börtönt kapjon a merénylő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik