Nagyvilág

Pár napig ő lehetett a világ legidősebb embere

Legidősebb ember: Gertrude Weaver (legidősebb, )
Legidősebb ember: Gertrude Weaver (legidősebb, )

A 116 éves Gertrude Weaver nem érhette meg, hogy a Guinness hitelesítse a rekordot. A perui korrekorder is elhunyt, aki talán még idősebb is lehetett.

Hétfőn Arkansasban elhunyt a világ legidősebb embere, 116 esztendős korában hétfőn, aki azt követően lett a cím várományosa, hogy nem egészen egy hónappal 117. születésnapja után Japánban elhunyt Okava Miszao asszony, az eddigi hivatalos korrekorder.

Obamát várta a születésnapjára

Weaver születési anyakönyvi kivonata nem maradt fenn, ennek hiányában egyéb dokumentumok, így az 1900-as népszámlálás és egy házasságlevél igazolta, hogy 1898-ban született. Ezeket az adatokat a matuzsálemek nyilvántartásával foglalkozó, a Guinness Világrekordokkal is kapcsolatban álló szervezet, a Los Angeles-i központú Gerontológiai Kutatócsoport (GRG) kutatta fel.

Weaver azonban azt már nem érhette meg, hogy a Guinness hitelesítse is korrekordját, mint ahogy azt sem, hogy hagyományosan július 4-én tartott születésnapján meglátogassa az amerikai elnök, Barack Obama, amire annyira várt.

Gertrude Weaver hétfőn délelőtt hunyt el Arkansas államban, a camdeni Silver Oaks Egészségügyi és Rehabilitációs Intézetben, ahol az utóbbi időben gondozták.

Peruban 400 matuzsálem él

A perui szociális tárca hétfőn jelentette be, hogy Filomena Taipe, az ország legidősebb asszonya vasárnap elhunyt.

Taipe 1897-ben született Pucutóban, a Huancavelica régióban, egész életét ott töltötte, 2880 méter magasan a tengerszint fellett álló vályogházában. Özvegyként kilenc gyermeket nevelt fel, közülük hatan már elhunytak. Taipe abban látta a hosszú élet titkát, hogy csak természetes élelmiszereket fogyasztott, krumplit, tejet, húst és kecskesajtot, mindazt, amit a mezőgazdaságból és halászatból élő helyi közösség hagyományosan evett.

A perui kormány nyugdíjasokról vezetett nyilvántartásában több mint négyszáz száz éven felüli személy szerepel, közülük 51 a Huancavelica régióban él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik