Nagyvilág

Félelem az ünnepen Kenyában

kenyai húsvét 2015 a terrortámadás után (kenya, kenyai terrortámadás, )
kenyai húsvét 2015 a terrortámadás után (kenya, kenyai terrortámadás, )

Szigorú biztonsági ellenőrzések mellett tartották a húsvéti miséket a 148 halálos áldozatot követelő csütörtöki garissai terrortámadás után.

Az Indiai-óceán partján fekvő Mombasa város keresztény templomai felfegyverzett rendőröket és magán biztonsági őröket szerződtettek a húsvét vasárnapi szentmisék védelmére – közölte a Reuters hírügynökséggel Willybard Lagho mombasai katolikus pap, a CICC regionális ökumenikus papi szervezet elnöke.

Az egyházi vezető azt mondta, nagyon aggódnak a templomok és a hívek biztonsága miatt, főleg húsvét idején, mivel egyértelmű, hogy a garissai egyetemet megtámadó terroristák a keresztényeket vették célba – tette hozzá.

A 44 milliós kenyai lakosság 80 százalékát kitevő keresztényeket elborzasztották a beszámolók arról, hogy az iszlamista támadók miként válogatták ki célpontnak a keresztény diákokat, miközben a muzulmánok életét megkímélték. A kelet-afrikai ország lakosságának 20 százaléka muzulmán.

A csütörtöki terrortámadás helyszínén, Garissában, ahol álarcos fegyveresek már 2012-ben is lemészároltak 17 embert két keresztény templom ellen egy időben tartott géppisztolyos és kézigránátos rajtaütésben, hat felfegyverzett katona őrizte vasárnap a város fő keresztény templomát és a mise mintegy 100 résztvevőjét, akik elsősorban az áldozatokért imádkoztak. A Vigasztaló Miasszonyunk templomban Joseph Alessandro püspök felolvasta a szerte a világból érkezett részvétnyilvánításokat, és azt mondta, hogy a támadás áldozatainak egy része is ott lett volna a misén, ha nem ölik meg őket.

A garissai mészárlás még jobban megterheli a kenyai muzulmánok és keresztények hagyományosan szívélyes viszonyát, amely már az elmúlt években megromlott a keresztény templomok elleni elszórt támadások miatt.

Uhuru Kenyatta elnök a nemzethez intézett szombati beszédében azt mondta, hogy a garissai terrortámadás kitervelői és finanszírozói “mélyen beágyazódtak a muszlim közösségbe”.

Vallási vezetők arról beszéltek vasárnap, hogy a támadók vallási konfliktust akarnak szítani, a félelmet és a megosztottságot akarják elhinteni a kenyai társadalomban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik