Nagyvilág

„Mindenki sikoltozott, nem tudtuk, túl fogjuk-e élni”

kenyai terrortámadás (terror, kenya, )
kenyai terrortámadás (terror, kenya, )

Szemtanúk számoltak be a kenyai egyetemen történt, csütörtök hajnali vérengzésről.

Esztelen lövöldözésre ébredtek csütörtökön hajnalban a kenyai Garissa város egyetemén. A szomáliai határtól mindössze 90 kilométerre fekvő intézményen az al-Shabaab iszlamista milícia fegyveresei ütöttek rajta, és diákokat mészároltak le. Mint arról korábban beszámoltunk, a fegyveresek ellenőrzésük alá vontak egyet az egyetemi kollégiumi épületek közül, amelyikben több száz diák lakik. Az iszlamisták egyik szóvivője közölte az AFP hírügynökséggel, hogy azok közül a diákok közül, akiket foglyul ejtettek, a muzulmán vallásúakat elengedték.

A túszdráma 147 halálos áldozattal ért véget: a diákok mellett két rendőr, egy katona és két biztonsági őr is életét vesztette a terrorakcióban.

 Fotó: Europress

A The Guardian című brit lap beszélt néhány túlélővel, akik rettenetes élményekről számoltak be. A biológiát és kémiát tanuló Julia Gichuki a lövések hangjára ébredt, és azonnal menekülni kezdett: „kiugrottam az ágyból, és rohanni kezdtem. Senki sem tudta, merre kellene futni, mert minden irányban golyók repkedtek. Szerencsénk volt: a támadók inkább a férfiak kollégiumára céloztak, így kijutottunk az épületbő” – mondta. Julia egyike volt annak a 65 nőnek, akik egy kerítést megmászva egy szomszéd házába menekültek. „Sok lány úgy rohant el, hogy nem is viselt ruhát, mindenki sikoltozott, senki sem tudta, hogy túlélhetjük-e. Nagyon megkönnyebbültünk, amikor sikerült átmásznunk a kerítésen, és a szomszéd befogadott minket” – folytatta a lány.

A tanárnak készülő John Ongamo elmondta, hogy a támadók mindenkit lemészároltak, akit keresztény vallásúként azonosítottak: „amikor meghallottam a fegyverropogást kiugrottam az ágyból és a szekrényben bújtam el. Hallottam, amint a fegyveresek behatolnak a kollégiumba és üvöltözve keresik a hitetleneket. A lányok a szomszédos épületben visítani, és rohangálni kezdtek, én pedig a zűrzavart kihasználva el tudtam menekülni. Soha életemben nem féltem még annyira, mindenütt repkedtek a lövedékek” – mondta.

Uhuru Kenyatta elnök láthatóan remegve szólt az emberekhez csütörtök délután, amikor megígérte, hogy elfogják majd a tetteseket: „olyan pillanat ez, amikor az országban mindenkinek ébernek kell lennie, mert harcolnunk kell az ellenségeinkkel, és le kell győznünk őket” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik